Вече съм на средна възраст. Наистина ли някой ще ме вземе на работа, ако започна в нова кариерна посока?

Кариерна промяна

Да, има работодатели, които дават шанс. Много ли? Не. Трудно ли ще бъде? Да.

Това са най-кратките отговори, които обобщават моята гледна точка по въпроса. Всеки, който е гледал обяви, знае как в секция „Изисквания“ има почти винаги очакване за задължителен релевантен опит от 2+, 5+, 10+ години. Без релевантен опит не можем да си намерим работа. Без работа пък не можем да натрупаме релевантен опит. Тази главоблъсканица спира много хора от опит да сменят кариерната си посока. Като добавим и променливата с възрастта и предубежденията, с които човек трябва да се пребори в тази посока, ситуацията става още по-трудна. Въпреки всичко обаче има работодатели (особено в IT сектора), които дават шанс, а твоята задача е да успееш да ги откриеш и спечелиш.

Какво може да направиш?

1. Първо, да се подготвиш психически, че ще е трудно.

Много е важно да не интернализираш неуспеха – трябва постоянно да държиш в ума си, че това е обективна трудност и всеки в твоята позиция би се сблъскал с нея. По-неуверените хора бързо губят надежда и критичният им глас, който им натяква, че за нищо не стават и никога няма да успеят, бързо взима превес в мислите им. Това на свой ред води до бързо отказване и непостигане на целта. Единственият сигурен начин да НЕ постигнеш желаното е като се предадеш.

2. Оформяне на автобиографията с акцент върху преносими умения, знания и постижения

Очевидно, че пускането на стандартно CV с изредени нерелевантни позиции много рядко води до успех. Може да се опиташ да направиш някои от следните неща:

  • Вместо класическото, хронологично структурирано CV, направи т.нар. функционално или базирано на умения CV. При този тип CV акцентът е върху умения, знания, квалификации, а не толкова върху професионалния опит. Тези, които владеят английски, могат да видят статията със съвети: https://bit.ly/3GcqWIk. Ако приемем, че вече си минал съответните квалификационни курсове за новата специалност, този тип CV ще ти помогне да фокусираш вниманието върху тях, а не върху липсващия опит.
  • Използвай ключови словосъчетания от обявата, по която кандидатстваш, като ги разпръснеш в CVто си. По този начин дори CVтата да минават през автоматични ATS (application tracking systems), има вероятност успешно да преминеш първоначалното пресяване по документи.
  • Включи на видно място в CVто (обикновено най-отгоре, под името) своята нова кариерна цел („Кариерна цел“/ “Career Objective”) – Сигурно ще се изненадаш, но много хора разпращат CVта съвсем напосоки и специалистите по подбор са затрупани от автобиографии на кандидати, които „си пробват късмета“ по позиции, които изобщо не ги вълнуват. Това води до едно изначално недоверие към кандидатурите на хора, чийто опит не е видимо свързан с позицията, за която кандидатстват.
  • Когато описваш работния си опит, опитай се да изведеш успехите си на съответната работа и по възможност да предадеш основните си задължения в количествени параметри – Най-често хората попълват отговорностите на всяка позиция, като правят “copy-paste” на длъжностната си характеристика. Това за съжаление по никакъв начин не им помага да се отличат и изпъкнат. По-добрият подход е да отделиш време и да помислиш какво си постигнал на всяка една позиция и по възможност да „облечеш“ постиженията в цифри, които говорят сами за себе си. Вместо да напишеш стандартното „отговаря на клиентски запитвания“, по-добре би звучало формулировката „отговаря средно на 200 запитвания на седмица, поддържайки над 95% удовлетвореност сред обслужените клиенти“ или „2 последователни тримесечия отличен/а за надвишаващо очакванията на клиентите обслужване“. Отново целта е създаване на впечатление за успешен човек, чийто опит, макар и в различна сфера, говори за ценни преносими умения.

3. Портфолио от проекти

Може да си направиш портфолио с лични проекти, по които си работил/а и се упражнявал/а. Това е много разпространен подход както в творческите професии, така и в IT сферата. На практика обаче може да се приложи и към много други интелектуално насочени сектори. Измисли релевантен на новата сфера проект и работи по него в свободното си време. След това направи една хубава презентация с подхода, начина на работа и постигнати резултати и го прикачай към имейлите с автобиографии, които изпращаш. Навремето мотивационното писмо имаше функцията да илюстрира опита и желанието на кандидата за работа, но след множеството темплейти, с които интернет се заля, вече почти не се използва, тъй като не носи никаква добавена стойност. Дори и да изпратиш такова, много е вероятно никой да не го прочете. Затова пък едно портфолио с разработен проект може да привлече вниманието и да те отличи като високо мотивиран и отдаден кандидат.

4. Доброволческа, неплатена дейност

В някои области е напълно възможно да се натрупа релевантен опит, който след това да се цитира в CVто, през доброволческа дейност. Например, ако си изкарал/а курс по дигитален маркетинг, може да предложиш безплатно услугите си на някоя неправителствена организация, която би оценила помощта ти (пр. приют за кучета, който има нужда от популяризиране през дигитални кампании за събиране на дарителски средства).

Може също така да помислиш имаш ли познат или познат на познат, който работи в сферата, в която искаш да се реализираш. Обикновено през приятелски начала е възможно да си намериш неплатен стаж, било то и за два-три месеца, който обаче може да сложиш в CVто и след това да си намериш добре платена работа.

5. Социални платформи

Живеем в информационно общество, използващо различни социални канали за комуникация. Ако искаш да изпъкнеш пред другите кандидати, може да запишеш кратко видео, което да качиш в някоя платформа, например YouTube и да реферираш към него в CVто си. В този клип е важно да се представиш професионално, да посочиш какво знаеш и можеш, какви лични качества притежаваш и как би могъл да съдействаш на компанията. Със сигурност този подход е нестандартен и може да те позиционира една крачка пред другите кандидати.

Създаването на сайт или блог (има безплатни платформи като WordPress) може също да е ключов елемент за това да демонстрираш своите знания и умения. Може да пишеш и качваш интересни публикации, свързани с новата сфера, в която искаш да се развиваш. Това също е все още рядко срещано сред кандидатите и отново може да е силно конкурентно предимство пред останалите.

6. Събития в новата сфера

Един от класическите начини човек да навлезе в нова сфера е, като натрупа контакти в нея. Посещаването на семинари, уъркшопи и други ивенти в избрания кариерен път ще те срещне с хора, които вече са в сектора. Може да получиш както съвети, така и препоръки за работа.

В заключение:

Смяната на кариерен път е трудна на всяка една възраст. Въпреки че изисква много усилия, иновативност в подхода и постоянство, все пак много хора успяват. Отвори LinkedIn и разгледай на случаен принцип профилите на хора в мрежата. Ще видиш колко много от тях успешно са направили завой в кариерния си път. Със сигурност не им е било лесно, но е постижимо. Ти също може да успееш.

………….

Ако имаш нужда от подкрепа в откриването на следващата кариерна стъпка, може да разгледаш програмата Успешна кариерна промяна.

Мечтай. Сбъдвай. Бъди.

––––––––

Беше ли ти полезно съдържанието на този пост? Ако „да“, натисни „Харесвам“ бутона, за да знам, че има смисъл да продължавам да създавам и качвам съдържание. Писането е самотно занимание и само през споделената обратна връзка се ориентирам кои теми са значими и ценни за хората, които четат постовете ми. Благодаря ти за подкрепата!

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *