Да бъдеш въвлечен в работата си („Теория на потока“)

Случвало ли ти се е да си толкова погълнат/а от това, което правиш, че времето сякаш лети, не забелязваш какво се случва около теб, дали си гладен или жаден и не искаш по никаква причина да се откъсваш от заниманието си? 🔯 „Теорията на потока“ („Flow Theory“) на психолога Михай Чиксентмихай фокусира вниманието именно върху това състояние на пълно отдаване на дейността, която човек извършва („да бъдеш в поток“): „Това е състояние, в което човек е толкова въвлечен в някаква дейност, че сякаш нищо друго няма значение. Преживяването е толкова увличащо, че човек би продължил да го прави дори с цената на големи усилия, само заради самото преживяване на правенето му.“

Състоянието на поток настъпва, когато има баланс между степента на предизвикателство на задачата и правилните умения за справяне с нея. Когато стартираме кариерата си, обикновено предизвикателствата изглеждат огромни, а уменията ни – скромни, което води до нервност и тревога. С опита идва увереността, че знаем какво и как правим, а предизвикателствата на работното място започват да ни изглеждат все по-незначителни, което води до скука и отпускане:

Ако си стигнал/а този етап и искаш да преразгледаш кариерата си, за да й вдъхнеш нов живот, разгледай програмата ▶Успешна кариерна промяна

На сайта ми за кариерно ориентиране също може да намериш едно 👉 упражнение, произлизащо от „Теорията на потока“, което цели преоткриване на онези дейности в собствения ни живот, които ни водят до състояние на поток.

……………………………………..

Ако търсиш подкрепа в откриването на следващата кариерна стъпка и подготовката за интервю за работа, свържи се с мен на mycareer@iskrabankova.com.

Повече за индивидуалните кариерни консултации може да научиш тук.

Мечтай. Сбъдвай. Бъди.

––––––––

Беше ли ти полезно съдържанието на този пост? Ако „да“, натисни „Харесвам“ бутона, за да знам, че има смисъл да продължавам да създавам и качвам съдържание. Писането е самотно занимание и само през споделената обратна връзка се ориентирам кои теми са значими и ценни за хората, които четат постовете ми. Благодаря ти за подкрепата!

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *