До какви проблеми може да доведе стремежът към самоусъвършенстване?

стремеж към самоусъвършенстване

Живеем във времена, в които голям акцент се слага върху самоусъвършенстването – както в работен, така и в личен план. И въпреки че стремежът изглежда похвален, има и друга страна на монетата. В своя статия Джъстин Браун посочва някои проблеми, свързани с амбицията към самоусъвършенстване:

  • Слага се прекомерен акцент върху позитивното мислене – Отрича се пълният спектър от емоции в името на „позитивизма“, което води до отричане на самия себе си. Когато човек приема кой е с всички свои емоции – включително тъгата, гнева, страха – тогава енергията, която използва да се бори срещу самия себе си, може да бъде използвана по предназначение, за да живее пълноценно.
  • В литературата за самоусъвършенстване обикновено акцентът е върху резултата, а не върху процеса – Често посланието е, че можеш да постигнеш всичко, което набележиш като цел, сякаш е достатъчно само да си представиш своя мечтан живот, за да се превърне в реалност. А обикновено постигането на този живот изисква да предизвикаш себе си емоционално, интелектуално и физически.
  • Кара те да се чувстваш неудовлетворен от себе си – Стремежът към самоусъвършенстването може да доведе до усещането, че това, което си, не е достатъчно и че не заслужаваш дори собствената си обич и самоуважение.

Авторът препоръчва да се приемаме такива, каквито сме в момента, да преразглеждаме целите си във времето и да развиваме собственото си самосъзнание, защото само през него можем да „подобрим“ себе си, без да се изгубим и пречупим в процеса.

……………………………………………….

Ако търсиш подкрепа в откриването на следващата кариерна стъпка и подготовката за интервю за работа, свържи се с мен на mycareer@iskrabankova.com.

Повече за индивидуалните кариерни консултации може да научиш тук.

Мечтай. Сбъдвай. Бъди.

––––––––

Беше ли ти полезно съдържанието на този пост? Ако „да“, натисни „Харесвам“ бутона, за да знам, че има смисъл да продължавам да създавам и качвам съдържание. Писането е самотно занимание и само през споделената обратна връзка се ориентирам кои теми са значими и ценни за хората, които четат постовете ми. Благодаря ти за подкрепата!

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *