Етапи на кариерен преход

Да се разделим с работата си или кариерния път, по който сме поели – вследствие съкращение, уволнение или дори когато е по наше собствено решение, може да е едно от най-неприятните събития, през които преминаваме. Страх, отричане, гняв, тъга, дезориентация, фрустрация, несигурност, чувство за загуба са някои от емоциите, които обикновено ни застигат. Моделът за преход на Бриджис („Bridges Transition Model”) обръща внимание на това, че всички тези емоции са естествена реакция на промяната.

Според модела има 3 основни етапа, през които преминаваме, когато сме изправени пред сериозна промяна: (1) Краят (2) Неутралната зона (3) Новото начало. Всеки от нас минава през тези етапи със свое темпо. Хората, които лесно приемат промените, могат да се придвижат по-бързо, като значимостта на промяната също влияе върху ефикасността на преминаването ни през прехода.

Ако търсиш подкрепа в откриването на следващата кариерна стъпка и подготовката за интервю за работа, свържи се с мен на mycareer@iskrabankova.com.

Повече за индивидуалните кариерни консултации може да научиш тук.

Мечтай. Сбъдвай. Бъди.

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *