Зачеркваме ли постигнатото, ако започнем в нова сфера?

Когато чуем думите „кариерна промяна“ за много от нас светла червена сигнална лампа, че това означава да се откажем от всичко, което сме постигнали и да започнем наново. Така ли е обаче?

Зачеркваме ли постигнатото, ако започнем в нова сфера?

Моят кратък отговор е „Не.“ Да започнем в нова сфера съвсем не е равнозначно на това да задраскаме постигнатото. В психологията говорим за т.нар. „преносими умения.“ Това са умения, които хората усвояват в професионалния и личния си живот и могат да ги „пренасят“ от една работа  в друга, а също и от една кариерна пътека в съвсем различна и нова. Например, ако сме работили в търговската сфера, това ни е подпомогнало да развием междуличностните и комуникационни умения, а тях може да използваме за новата позиция, към която сме се насочили, да кажем в сферата на HR или управление на проекти. Ако сме работили като счетоводител, сме развили фокус върху детайла и прецизност, които можем да пренесем в позиции като анализатор на данни и хелп деск технически роли.

Важно е да идентифицираме кои преносими умения сме развили и да можем да ги представим убедително, с кратки и ясни примери, пред бъдещите си работодатели. Хубаво е още в CVто да посочим онези преносими умения, които са релевантни на новата роля, за да се „продадем“ по-успешно в новото амплоа.

Когато мислим за нов кариерен път, по-коректно е да мислим за това, че ще добавим ново(и) умение(я) към вече изградените, а не че захвърляме това, което сме постигнали. Това, което правим, е надграждане, обогатяване, разширяване на хоризонта и възможностите, които има пред нас. Ние не „трием“ елементи от нашите умения, а чертаем нови. А с всяко ново умение, разширяваме спектъра от професионални алтернативи, към които можем да се насочим.

„Пак трябва да тръгна от най-ниското ниво…“ – Така ли е?

В повечето случаи хората, с които провеждам кариерни консултации, не сменят радикално сферата си на дейност, а по-скоро правят завой. Променят онези елементи от професионалната си ситуация, които в най-голяма степен са отговорни за тяхното неудовлетворение. Това понякога означава само смяна на работодател, в други случаи – избор на нова професия, която обаче има някакви допирателни точки с настоящата. Например, специалист по подбор започва да се занимава с цялостен HR, учител в гимназиален етап се преквалифицира в тренер, който води корпоративни обучения, счетоводител става финансов анализатор и др. Тоест, обикновено смяната включва взимане на много от предходния опит, но под нова форма, която носи по-голямо удовлетворение на човек.

Разбира се, стават все повече случаите, когато филолози става Quality Assurance специалисти или журналисти стават дивелъпъри и в тези случаи наистина говорим за една сериозна кариерна промяна, която много вероятно води със себе си си тръгване от едно по-ниско йерархично ниво (и по-ниска първоначална заплата).

Когато обаче мислим за това какво ще изгубим, ако направим кариерна промяна, хубаво е да видим и другата страна на монетата. Задай си въпроса: „Какво ще изгубя и в какъв човек ще се превърна, ако остана на работа, от която съм неудовлетворен/а? Какъв ще е ефектът от това натрупващо се неудовлетворение, ако продължа да работя същата работа още 10-20 години (или колкото години ти остават още до пенсия)?“

Замисли се и сравни двата сценария: какво би ти струвало да останеш на сегашната позиция и какво би ти струвало да тръгнеш в нова посока. Сравни плюсовете и минусите, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план и тогава вземи решението, което е правилно за теб в конкретния етап от живота ти.

В заключение:

Най-хубавото на времената, в които живеем, е, че можем лесно и бързо да се преквалифицираме. Вече има толкова половин- и едногодишни курсове, които можем да изкараме в извънработно време, без да се налага да напускаме работа и да се лишаваме от доходите си.

Все по-голяма част от работодателите са склонни да разглеждат кандидати с различен предходен опит, което само допреди 20 години е било еретична идея. В някои сфери, като IT индустрията, са много отворени към кандидати, преориентирали се в кариерния си път, докато в „по-традиционни“ сектори все още се навлиза трудно. За сметка на това обаче хората обикновено се ориентират основно към динамичните и бързо-развиващи се сфери, така че шансовете са на тяхна страна.

Фрийланс активностите и нарастващият брой платформи, на които могат да се предлагат такива услуги, пък ни дават възможността да се захванем с нова дейност лесно и без поемане на особени рискове. Можем да започнем самостоятелна работа, паралелно със сигурната си позиция, гарантираща ни стабилни доходи, така че да сведем до минимум евентуални негативни последици, ако не потръгне.

Моят съвет е: Анализирай какво търсиш и ситуацията, в която си, и действай съобразно промяната, от която имаш нужда. Няма да изгубиш, а ще се обогатиш и ще отвориш повече врати пред себе си. И най-важното – по пътя ще се превръщаш в човека, който би искал/а да бъдеш.

………….

Ако имаш нужда от подкрепа в откриването на следващата кариерна стъпка, може да разгледаш програмата Успешна кариерна промяна

Мечтай. Сбъдвай. Бъди.

––––––––

Беше ли ти полезно съдържанието на този пост? Ако „да“, натисни „Харесвам“ бутона, за да знам, че има смисъл да продължавам да създавам и качвам съдържание. Писането е самотно занимание и само през споделената обратна връзка се ориентирам кои теми са значими и ценни за хората, които четат постовете ми. Благодаря ти за подкрепата!

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *