Взимането на кариерни решения може да бъде един от най-трудните и объркващи процеси в живота на човека. Решенията, свързани с избора или смяна на професия, могат да имат голямо въздействие върху живота ни и нашата идентичност. Какво ги прави трудни?

Кои са някои от основните фактори, които правят взимането на кариерни решения трудни?

  1. Брой опции – Изследвания показват, че оптималният брой алтернативи, между които човек да избира, е 6 (Iyengar & Lepper, 2000). Този брой опции дава на човек увереност, че може да проучи обстойно всяка една от тях и да направи сравнения. Всъщност различните професии са над 36,000 вида (според ONS, 2010).
  2. Непълна информация – В литературата за взимане на решение се посочва, че по-трудно взимаме решение, когато не разполагаме с цялата необходима информация. А когато говорим за избор на професия, на практика е почти невъзможно да научим и предвидим всички променливи. Това води до отхвърляне на професии, просто защото не можем да си ги представим или до нереалистично идеализиране на други.
  3. Съмнения и несигурност – Съмненията и неувереността в собствените ни умения и квалификации може да ни накара да се колебаем в избора на професия или кариерен път.
  4. Неясни ценности и приоритети – Когато не знаем какво искаме да постигнем в живота си и какви са водещите ни ценности, може да бъде трудно да определим коя кариера би била в унисон с тях и респективно – би ни донесла удовлетворение.
  5. Страх от провал – Той може да ни провокира да избягваме определени кариерни пътища и така да се лишим от възможности за професионален растеж и развитие.
  6. Необходимост от компромис – Нерядко взимането на кариерни решения изисква компромис между различни фактори: като заплащане, работно време, лични интереси, мнението на близките ни хора, възможности на пазара и др.
  7. Риск от загуба – Решенията са по-трудни, когато човек вижда висок риск от загуба, ако направи грешен избор. От една страна, някои професии изискват изключително много като време, посвещение, дори материални средства и ако в някакъв момент човек установи, че това не е „неговото нещо,“ цялата тази инвестиция се губи. Другият голям проблем е, че професията е източник на нашата идентичност. Решенията за кариера са решения за нашата идентичност. Ние взимаме решение не просто за това какво искаме да правим, а за това кои искаме да бъдем.

Ако имаш нужда от подпомагане във взимането на кариерно решение, може да се свържеш с мен на mycareer@iskrabankova.com.

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *