Защо компаниите търсят да назначат хора, а хората не биват назначавани?

Защо компаниите търсят да назначат хора, а хората не биват назначавани?

В месеца, посветен на интервютата за работа и процеса по кандидатстване, избрах да споделя резюме на основните точки, разгледани в статия във Vox, по една така наболяла тема: „Защо компаниите търсят да назначат хора, а хората не биват назначавани?”

💡 В работния си ден общувам както с работодатели, които не могат да намерят хора за свободните си позиции, така и с кандидати, които не могат да намерят позиция и компания, които отговарят на техните търсения. Пропастта между очакванията на двете страни е голяма. Този парадокс има много измерения и авторите на статията „Why everybody’s hiring but nobody’s getting hired“ Рани Молла и Емили Стюарт търсят причините за дисонанса, сред които отбелязват:

👉 За някои от позициите кандидатите нямат правилните умения или поне уменията, които работодателите слагат в изискванията. Други позиции пък не са желани от кандидатите – предлагат ниско заплащане, неудобно работно време, липса на стабилност и предвидимост и др. Това, че има десетки отворени позиции, съвсем не означава, че те са желани позиции.

👉 В обявите за работа изискванията стават все по-големи до степен, че повечето от кандидатите изобщо не могат да отговорят на тях.

👉 Разчита се също основно на точното съвпадение между това какво човек е правил и обявената позиция, вместо да се изследват потенциалът и преносимите умения.

👉 Част от причините да се търси пълно съвпадение между изискванията в длъжностната характеристика и конкретните умения на кандидатите е това, че компаниите не предлагат въвеждащи обучения, чрез които да подпомогнат хората да се справят със специфичните изисквания на позициите.

👉 Все повече хора търсят позиции, които предоставят поне частично възможност за отдалечена работа и макар че броят на подобни обяви расте, те продължават да са едва 16% от всички (по статистика на обявите, публикувани в LinkedIn).

👉 Пандемията допринесе за това хората да преосмислят живота и работата си и на пазара на труда има все повече кандидати, които търсят нова кариерна посока, но нямат необходимите умения (или поне така смятат работодателите).

👉 Тим Бракни, президент на голяма консултантска фирма, определя настоящата ситуация като “голямото несъответствие.“ Това несъответствие се отнася до много неща – желания, опит, умения, които кандидатите имат и предлагат спрямо възможностите и изискванията на компаниите.

👉 А през цялото това време за кандидатите целият процес по кандидатстване е една „черна кутия“. Те все повече губят надежда, че ще си намерят желаната работа и не могат да си обяснят как е възможно, докато компаниите афишират, че нямат кадри, дори да не получават обаждане за интервю и шанс да докажат възможностите си.

Цялата статия може да намерите тук: https://bit.ly/3ERV8Wl#интервю

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *