Защо се страхуваме от кариерна промяна?

кариерна промяна

Пред вас се появява саблезъб тигър. Вашият инстинкт е веднага да избягате и да се скриете. Защо? Отговорът е страх.

Страхът е еволюционна реакция, която ни предпазва от опасност. Неговата цел е да ни подготви за бягство или битка, когато сме изправени пред непосредствена заплаха за живота си. С течение на хилядолетията обаче, опасностите, пред които сме изправени, са се променили и в съвремието ни не се налага да се борим със саблезъби тигри или други диви зверове. Но това не означава, че страхът е изчезнал.

Страхът от промяна в кариерата, стартирането на собствен бизнес или свободна практика може да се усеща толкова истински, колкото ако пред нас стои саблезъб тигър. Той може да се появи в различни форми – страх от неизвестното, страх от провал, страх от мнението на другите или дори страх от успех.

Тези страхове обаче отразяват нашите мисли и предположения, а не обективна реалност. Те са продукт на нашето въображение и нашите катастрофални хипотези за това какво може да се случи. Възпроизвеждаме различни сценарии и прогнози в ума си, формирайки представи за най-лошия развой на събитията.

Тези страхове могат да се окажат най-големите ни препятствия, не защото са истина, а защото ни карат да вярваме, че са истина.

Изправени пред тези страхове, първата стъпка към преодоляването им е да ги признаем. Да разберем какво точно ни плаши и защо. След това можем да формулираме стратегии за справяне с тези страхове, каквито когнитивно-поведенческата психология предлага.

Ако искаш да научиш техники за преодоляването им, може да се свържеш с мен на mycareer@iskrabankova.com и да работим заедно за кариерната ти промяна.

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *