Какви са трудностите на това да бъдеш мениджър?

В кариерното си развитие много хора се стремят към израстване до мениджърска роля. По-високата заплата, усещането за успех, авторитета, престижа, свободата за взимане на решения са сред плюсовете, с които са асоциирани лидерските позиции.

Кои са обаче трудностите, пред които се изправят мениджърите и които често ги разочароват, особено когато за първи път заемат такава позиция?

Отношенията с колегите се променят

Ако си вътрешно промотиран в отдела до мениджърска позиция, нерядко се сблъскваш със смяна в отношението на колегите към теб. Някои може да се радват и да те поздравяват (дори прекалено, сервилно ентусиазирано), други – да проявят завист, може да има дори открити опити за саботаж или просто да се отдръпнат от теб, само защото вече си „от другата страна.“ 

А дали другите не искат позицията ти?

Не е трудно да се предположи, че за мениджърската позиция, на която си промотиран, е имало поне още няколко кандидата. Може би част от тях или всичките дори са част от екипа, който сега ръководиш. Спечелването на доверието им може да е една от най-предизвикателните задачи през първите месеци. Съвсем естествено е да има хора, които вярват, че те биха се справили по-добре от теб на мениджърската позиция и активно да търсят начини да я спечелят (респективно – да те отстранят).

Трябва да внимаваш да не фаворизираш/пренебрегваш членове от екипа

Ако доскоро си бил част от екипа, сигурно си изградил приятелства с някои от колегите, безразлично-професионални отношения с други и по всяка вероятност има някой друг крайно несимпатичен колега, с когото никога не си се разбирал. И ако това положение е приемливо, когато си просто част от екипа, то мениджърската роля изисква безпристрастност и постоянно внимание да не се фаворизират или пренебрегват едни служители за сметка на други.

Споделянето на лично мнение става сложно

Когато си част от екип, обсъждането с колеги на неуредиците в компанията и споделянето на недоволства са естествена част от разговорите. Това дори играе ролята на сплотяващ фактор в екипите – „ние срещу мениджмънта“. Когато обаче минеш „от другата страна на барикадата“ и заемеш средно-мениджърско ниво позиция, най-вероятно ще виждаш проблеми, които тормозят екипа, а, от друга страна, е много вероятно да нямаш достатъчно правомощия, за да ги разрешиш.

Смяна на фокус от експертност към мениджмънт и администрация

В много случаи човек бива промотиран, тъй като е отличен професионалист. Но веднага след това става ясно, че от него вече се очаква в много по-малка степен да се занимава с това, в което е най-добър и вместо това трябва да смени фокуса си върху управление на екипа, срокове, бюджети, планиране на отпуски, отразяване на болнични и всякакви други съпътстващи задължения от административен и мениджърски характер, които ограбват времето му от правенето на това, в което е най-добър.

Управлението на хора отнема време

Вече не управляваш сам времето си, а го съобразяваш с потребностите на екипа. От теб се очаква не просто да си свършиш своите задачи, а да разпределиш адекватно отговорности между екипа, да ги напътстваш, да даваш обратна връзка, да въвеждаш нови служители, да разрешаваш всякакви ад хок възникнали проблеми, които безапелационно изскачат през деня.

Трябва да се взимат трудни решения

Нерядко няма как да бъдат удовлетворени интересите на всички служители едновременно, често те са противоречиви и несъвместими. Ако пет човек от екипа кандидатстват за нова роля, а позицията е само една, ще има един щастлив и 4 разочаровани колеги.

Управление на конфликти

За хората, които високо ценят спокойните и хармонични отношения, управлението на неизменно възникващи конфликти може да е най-трудната част от мениджърската роля. Неразбирателства възникват между отделите, особено когато изпълнението на задачите им е взаимосвързано. Спорове се разпалват и между самите членове на екипа. Макар и рядко открито – но се случват и конфронтации между служител и мениджър.

Понякога се изисква да се взимат / изпълняват непопулярни решения

Реорганизации на работния процес, съкращения, уволнения са част от жизнения цикъл на една компания и респективно – част от задълженията на мениджъра. Дори когато си сигурен, че договорът на някой служител, който не се справя, трябва да бъде прекратен, чувството за вина обикновено не закъснява. Ситуацията е още по-сложна, когато се налагат съкращения на хора, които по никакъв начин не са отговорни за това, което им се случва, а са само потърпевши (например, при смяна на собствеността на компанията).

Трябва да се делегира и едновременно с това да се носи отговорност за резултатите на екипа

Микромениджмънтът отдавна не е на почит, особено във високотехнологичните компании. От мениджърите се изисква да могат да делегират, да развиват членовете на екипа чрез проекти и нови отговорности, но ако не преценят правилно възможностите на хората спрямо изискванията на проектите, резултатите могат да са крайно неудовлетворителни.

Възможно е самооценката да се дестабилизира

Статуквото ни дава спокойствие и увереност, че знаем кои сме и какво можем. Мениджърската роля обаче поставя толкова различни предизвикателства пред нас, че разклащането на себеувереността е често срещан етап. В много компании новопромотираните мениджъри не минават през обучения, които да ги подготвят за позицията, нито пък имат ментори, които да ги напътстват в лабиринта от нови отговорности. Веднага след „Честито за новата позиция!“ от тях се очаква магически да се ориентират в новата ситуация и да постигат резултати.

Стрес и загуба на баланс работа-личен живот

Заемането на мениджърска роля, особено през първите месеци на ориентация, може да е свързано с много повече часове извънредна работа. Но дори и след като човек навлезе успешно в новата роля, отговорността за всякакви форсмажорни обстоятелства остава на неговите плещи. Друга честа практика, която води до високи нива на стрес (а впоследствие и бърнаут), са нереалистичните крайни срокове, които за много компании са по-скоро правило, отколкото изключение.

………………………….

Ако търсиш подкрепа в откриването на следващата кариерна стъпка и подготовката за интервю за работа, свържи се с мен на mycareer@iskrabankova.com.

Повече за индивидуалните кариерни консултации може да научиш тук.

Мечтай. Сбъдвай. Бъди.

––––––––

Беше ли ти полезно съдържанието на този пост? Ако „да“, натисни „Харесвам“ бутона, за да знам, че има смисъл да продължавам да създавам и качвам съдържание. Писането е самотно занимание и само през споделената обратна връзка се ориентирам кои теми са значими и ценни за хората, които четат постовете ми. Благодаря ти за подкрепата!

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *