Какво да правим, ако работим за нарцистичен мениджър?

Всеки, който е работил в корпоративен контекст, вероятно си е задавал въпроса „Как да се държа, ако работя за нарцистичен мениджър?“. По време на професионалната ми кариера в корпоративния свят, съм се сблъсквала не веднъж с подобни хора, които първоначално печелят симпатии и доверие със своята уникална харизма и обаяние. Отношението им обаче бързо може да се промени, когато вече не си им от полза или не придаваш стойност към техния имидж. Работата с нарцистичен мениджър може да бъде тежко бреме, което да доведе до стрес, изчерпване и дори професионален бърнаут. Ако и ти си попадал/а в подобна ситуация, ето няколко възможни стъпки за действие:

По време на интервю за работа

Бъдете нащрек за образа-фантазия, който създават за себе си:

Нарцистичните хора могат да са много очарователни и сладкодумни, особено когато се запознават с нов човек. По време на интервюто за работа с такъв мениджър, е напълно вероятно да останете убедени, че сте попаднали на най-готиния шеф – вдъхновен визионер, който Ви обещава светло бъдеще и просперираща кариера. Ако усетите, че нещата са твърде хубави, за да са хубави, отделете време да помислите дали човекът срещу Вас е автентичен лидер или отличен имитатор.

Ако вече работите за нарцистичен мениджър – Свалете „розовите очила“:

Ако вече сте се подлъгали от образа-фантазия и сте започнали работа за такъв мениджър, най-добре е да се вгледате в поведението му и да идентифицирате нарцистичните черти, които виждате. По-бързо ще се ориентирате, ако наблюдавате как се отнася с другите, по-стари служители – ако не ги зачита, манипулира, обижда – по всяка вероятност същото ще се случи и с Вас. Ясното разпознаване на това за какъв човек работите е най-важната стъпка при слагането на граници и предпазване от деструктивното му поведение.

Пазете се от манипулации:

Нарцистичните хора са господари на манипулацията – те интуитивно усещат слабите места на другите и без капка чувство за вина се възползват от тях. Ако усетят, че сте неуверени в себе си, веднага ще започнат да свирят на тази струна и да контролират поведението Ви през страха и съмнението в собствените възможности.

Дистанцирайте се емоционално:

Нарцистичните хора не са способни на емпатия и реципрочност във взаимоотношенията. Те не възприемат другите хора като самостоятелни личности, а като субекти, способстващи или пречещи им да удовлетворят собствените им потребности. Ако им се стори, че по някакъв начин Вие спъвате техните интереси, със сигурност ще се опитат да Ви разклатят емоционално, използвайки остри критики, обвинения в некомпетентност, прехвърляне на отговорността за собствените си несполуки върху Вас. Вместо да се надявате, че ще осъзнаят колко несправедливо са се отнесли с Вас и че някой ден ще Ви се извинят, това, което може да направите, е да се дистанцирате емоционално и да не допускате личната Ви самооценка да бъде засегната.

Не приемайте лично нещата:

Нарцистичните личности имат дълбоко вкоренено чувство за малоценност и това ги кара яростно да отричат пред себе си и околните допуснати грешки или да си присвояват чужди постижения без никакво угризение. Ако някой трябва да е виновен, то със сигурност вината ще бъде хвърлена върху някой от служителите. Ако пък е постигнат голям успех, приносът на екипа ще бъде омаловажен и заслугите – приписани като собствени. Колкото и негативно да Ви се отразяват тези поведения, важно е да помните, че те наистина не са насочени лично към Вас (всъщност Вие дори не сте значим в очите му, за да е лично), а са изцяло отражение на дълбоката уязвимост на нарцистичния мениджър и нуждата от постоянно себедоказване.

Фокусирайте се върху себе си:

Нарцистичният мениджър ще се старае да Ви въвлича в своя водовъртеж от амбиции за власт, пари и слава. Това, което може да направите, е да анализирате къде се преплитат (ако изобщо има допирна точка) Вашите цели с неговите и да използвате съвпаденията. Ако за Вас е важно да се обогатявате през нови проекти, а мениджърът Ви постоянно привлича такива, за да може самият той да изпъкне – възползвайте се и предложете да му помогнете.

Споделяйте с близките си:

Един от начините да запазите възприятието си за реалността (което нарцистичният мениджър постоянно ще се опитва да изкривява) и вярата в себе си е, като „сверявате часовника си“ с близки и приятели. Споделяйте с тях, разказвайте им работни случки, така че да чувате и други гледни точки, които да Ви балансират и коригират негативната самооценка, която нарцистичният мениджър ще се стреми да насажда у Вас.

Напуснете:

Ако усещате, че каквото и да правите, продължавате да се чувствате зле и все по-зле, спрете и помислите дали наистина си заслужава да стоите на това работно място. Анализирайте какво печелите и какво жертвате. Не се самозаблуждавайте, че човек с нарцистично разстройство на личността може да се промени. И когато най-накрая вземете решение и занесете молбата си за напускане, помнете, че ако все още сте му нужен, нарцистичният мениджър ще използва безапелационно целия си арсенал от емоционално изтощаващи тактики – манипулации, гняв, ласкателства, заплахи, обещания, обвинения, възхвали, обиди.

В заключение:

Работата с нарцистичен мениджър може да бъде значително тежка и да има сериозно отрицателно влияние върху вашия професионален и личен живот. Важно е да помним, че независимо от поведението на вашите мениджъри, всички ние имаме правото да бъдем уважавани и ценени на работното място. Ние заслужаваме да бъдем третирани с доброта, емпатия и уважение. Така че, ако се сблъсквате с нарцистичен мениджър, е важно да се грижите за себе си, да установявате граници и да търсите подкрепа, когато е необходимо.

Ако искаш да анализираш ситуацията, в която си, с професионална подкрепа от Кариерен консултант, може да се свържеш с мен на mycareer@iskrabankova.com

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *