Какво е кариерното консултиране?

Кариерното консултиране все още е ново и сравнително непознато за българската реалност. Повечето хора, с които разговарям, не са сигурни какво точно е то. В схемата по-горе съм се постарала да онагледя основните компоненти, които то включва.

✅ Себепознанието е основополагащата първа стъпка в кариерното консултиране. Подпомагането на клиента да изследва своите лични и професионални ценности, интересите, силните страни и уменията е ключово за разбирането на това кой е и какво иска.

✅ Вторият голям компонент е фокусиране върху проучване възможностите на пазара на труда и алтернативите, които той предлага в съответствие с нашата личност и стремления.

✅ Формулирането на кариерна цел се случва на последния етап, когато се намерят пресечните точки между това „Кой съм?“ и „Какви са алтернативите пред мен?“

🙌 Ролята на кариерния консултант в този процес не е да наставлява клиента, а да служи като негово огледало, което отразява личността и целите му. Консултантът има експертиза в процеса, техниките и методиките на кариерното консултиране, с които да подпомогне този процес, но клиентът е експертът в своя живот и само той/тя може да намери отговорите, които важат за него.

Ако имаш нужда от подкрепа в откриването на следващата кариерна стъпка, може да разгледаш програмата Успешна кариерна промяна

Мечтай. Сбъдвай. Бъди.

––––––––

Беше ли ти полезно съдържанието на този пост? Ако „да“, натисни „Харесвам“ бутона, за да знам, че има смисъл да продължавам да създавам и качвам съдържание. Писането е самотно занимание и само през споделената обратна връзка се ориентирам кои теми са значими и ценни за хората, които четат постовете ми. Благодаря ти за подкрепата!

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *