Търсиш нова посока в професионалния си път?

Чудиш се как кариерното консултиране може да ти помогне?

Ето най-честите въпроси и отговори за кариерното консултиране:

Дали кариерното консултиране е подходящо за мен?

Кариерното консултиране е подходящо за хора на различни житейски етапи:

  • Ученици, които искат да се ориентират каква специалност да следват;
  • За хора, започнали своя професионален път, но разочаровани от избора си;
  • За хора в средата на кариерата си, които, макар и да са харесвали професията си, стигат до плато, изчерпване или смяна на приоритетите;
  • За хора в края на кариерата, които искат да започнат нов проект (обикновено с години отлаган) или обратното – да се подготвят за пенсиониране.

Аз съм вече възрастен човек. Не би ли трябвало да мога сам/а да определя коя професия е подходяща за мен?

Съвсем възможно е да успееш сам/а. Много често обаче минаването през различни житейски етапи е свързано с така наречената „криза на идентичността“, когато правим преоценка на ценностите и желанията си. В такива периоди структурирана помощ с ясни техники и стъпки, водена от професионалист, може да бъде от голяма полза.

Аз съм родител, а синът/дъщерята ми е много объркан/а каква специалност да запише след средното образование. Може ли кариерен консултант да е от полза?

Да. Моята програмата „Твоите мечти. Твоят избор“ е насочена именно към учениците от 10-ти, 11-ти или 12-ти клас и цели да ги подпомогне да вземат решение в какво професионално направление искат да продължат да се развиват.

Как протича една консултация?

Срещите при мен са амалгама от разговори, въпросници за самопознание, психометрични тестове, всеки посветен на ключова от кариерното ориентиране тема. Ценности, силни страни, интереси, умения и знания, страхове, вътрешни бариери, ниска увереност в себе си, взимане на решение – това са едни от най-типичните теми, през които преминаваме с клиента в зависимост от конкретната му ситуация.

В края на консултациите ще ми кажете ли със сигурност с какво трябва да се занимавам?

Кариерното консултиране е процес на подпомагане клиентът сам да достигне решение с какво да се занимава. Кариерният консултант споделя свои наблюдения, служи като огледало на клиента, има експертиза в техниките и процеса, но клиентът е експертът в своя живот и само той/тя може да намери отговорите, които важат за него/нея. Моята роля е да фасилитирам този вътрешен процес чрез въпроси и упражнения, а клиентът е този, който взима решение.

Ще ми намерите ли работа в избраната посока след приключване на консултациите?

Не.  Често хората бъркват кариерното консултиране с намирането на работа, което е част от дейността на агенциите за подбор на персонал. Кариерният консултант помага на клиентите да разберат какво искат от кариерата си и как да го постигнат, но агенциите за подбор са тези, които могат да съдействат с намирането на избраната роля.

От колко срещи имам нужда?

За повечето клиенти са достатъчно между 5 и 8 едночасови срещи. На IskraBankova.com може да научиш повече, като напишеш в полето за търсене:

 „Каква работа е подходяща за мен?“ (5 срещи)

„Успешна кариерна промяна“ (8 срещи)

„Твоите мечти, твоят избор“ (между 4 и 8 срещи)

Мога ли да разчитам на подкрепа и след приключване на програмите?

Да. След кариерното ориентиране мога да подпомогна човек и в реализацията на плана му, като тогава 1 до 2 срещи месечно обикновено са напълно достатъчни.

Заедно правим мониторинг на прогреса, използваме техники за справяне с възникнали препятствия и работим по развитието на нужни умения за справяне със страха, объркването, желанието да се откажем и предадем. Тези срещи помагат на човек да получи емоционална и практична подкрепа по пътя на реализацията.

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *