Какво са микро-стресорите и как незабележимо ни изтощават?

Какво са микро-стресорите

Когато говорим за стрес, обикновено го асоциираме с големи негативни събития в нашия живот, но често пъти не забелязваме онези микро-стресори, които ни атакуват през целия ден и с наслагването си ни изтощават. Тези микро-стресори обикновено са породени от комуникацията с най-близките хора в обкръжението ни – колеги, мениджъри, семейство, приятели и са рутинна част от нашето ежедневие.

💡 Изследване на Harvard Business Review обобщава микро-стресорите в 3 категории:

🔎 Изчерпващи личния ни капацитет – Това са стресори, произтичащи от начина, по който обичайно работим с колегите. Например, когато приоритетите ни с колеги/мениджъри се разминават; или колега не върши своята работа надеждно и не можем да разчитаме на него; лоша комуникация в компанията; повишаване на отговорностите в работата.

🔎 Изчерпващи емоционалните ни резерви – Някои микро-стресори ни вредят с негативните емоции, които пораждат у нас. Например, когато се тревожим за хора, които обичаме; когато участваме в спорове и влизаме в противоречия; когато не можем да се доверим на хората около нас.

🔎 Предизвикващи нашата идентичност или ценности – Когато систематично се озоваваме в ситуации, които по някакъв начин са в противоречие с нашата ценностна система и това кои сме. Например, очаква се да свършим работата си по начин, който не съвпада с нашите лични норми (пр. да спестим на клиент информация за недостатък на продукта). В тази категория попадат и ситуации, когато някой колега/мениджър се опитва да подкопае нашата самоувереност чрез обвинения или подмятания, а също и когато се случи някакво сътресение в мрежата ни от контакти (например, любим наш приятел замине в чужбина).

………………………………..

Ако търсиш подкрепа в откриването на следващата кариерна стъпка и подготовката за интервю за работа, свържи се с мен на mycareer@iskrabankova.com.

Повече за индивидуалните кариерни консултации може да научиш тук.

Мечтай. Сбъдвай. Бъди.

––––––––

Беше ли ти полезно съдържанието на този пост? Ако „да“, натисни „Харесвам“ бутона, за да знам, че има смисъл да продължавам да създавам и качвам съдържание. Писането е самотно занимание и само през споделената обратна връзка се ориентирам кои теми са значими и ценни за хората, които четат постовете ми. Благодаря ти за подкрепата!

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *