Как да отговорим на въпроса: „Защо кандидатствате по нашата обява?“

Защо се задава въпросът „Защо кандидатствате по нашата обява?“

Работодателите искат да видят основно две неща:

  • мотивация за компанията и
  • мотивация за позицията.

Мотивацията за компанията им дава сигурността, че човекът няма да напусне в кратки срокове. Текучеството е един от най-големите проблеми за организациите, особено във времена на голяма конкуренция сред работодателите и много възможности пред кандидатите.

Високата мотивация за позицията на свой ред е предиктор за това, че човек ще е ангажиран с работата и ще има желание да изпълнява отговорностите си качествено.

Комбинацията от двете – „постоянство + отдаденост“ – е формулата, на която работодателите разчитат, за да имат успешно представящи се служители в дългосрочен план.

Как да отговорим на въпроса?

„Какво Ви провокира да кандидатствате по нашата обява?“ обикновено е един от първите въпроси, които може да използвате в своя полза, за да направите добро първо впечатление. 25,5% от интервюиращите решават дали одобряват даден кандидат още в първите 5 минути от интервюто. 60% от интервюиращите взимат решение през първите 15 минути.*

*Frieder, R. E., Van Iddekinge, C. H., & Raymark, P. H.: How quickly do interviewers reach decisions? An examination of interviewers’ decision-making time across applicants, Journal of Occupational and Organizational Psychology (2016).

„Защо кандидатствате за нашата позиция?“

Силен отговор на този въпрос се състои от комбинацията на 2 основни елемента, които адресират по-горе описаните търсения на работодателите: да видят, че човек е мотивиран да работи за компанията и то конкретно на обявената свободна позиция:

  • Компания – Посочваш какво знаеш и те е привлякло към компанията – демонстрираш, че си направил/a проучване и си положил/a усилия. По мои наблюдения това го правят не повече от 10% от кандидатите, така че ако отделиш дори и 5-10 минути да проучиш компанията и да споделиш някакви конкретни факти, които си научил/a, това ще ти даде веднага преднина пред останалите.
  • Позиция – Посочваш не само с какво позицията би била полезна за теб (повечето кандидати спират дотук в отговора си), но и с какво ти може да бъдеш полезен/на на компанията като знания, умения, качества – тоест какво ти можеш да направиш за тях. По този начин проактивно им даваш отговор на негласно поставения въпрос „С какво този човек може да бъде полезен за успеха на компанията?“

Пример за отговор на въпроса „Защо кандидатствате по нашата обява?“

„Вашата компания “X” е международна компания с офиси в 25 държави и над 12,000 служители. Следя развитието на българския Ви клон и виждам, че за по-малко от 2 години сте привлекли над 200 човека, които работят в новооткрития Ви офис. Работата в международна среда с установени практики винаги ме е привличала и вярвам, че, присъединявайки се към Вас, ще мога да продължа развитието си.

Самата позиция, която сте обявили – „Technical support associate“, ме привлече с това, че ще мога да използвам двугодишния опит в обслужване на клиенти в електронен магазин „ABC“. На тази позиция показах, че мога да се справям с трудни клиенти, да разрешавам оперативни проблеми със загубени или объркани пратки и да изграждам позитивни отношения с клиенти. В продължение на последната една година получавам оценка на клиентска удовлетвореност от 95%, което е един от най-добрите резултати сред служителите в компанията.

Вярвам, че уменията ми да говоря убедително и ясно с клиенти, загрижеността, която имам при разрешаването на всеки проблем и постоянството на усилията ми са качества, които ще ми помогнат лесно да се адаптирам към Вашата позиция. Това, което очаквам да е по-различно и което ме провокира да кандидатствам, е възможността да натрупам технически знания чрез специализираните въвеждащи обучения, които предлагате и за които четох на сайта Ви. Като цяло вярвам, че при Вас ще мога да продължа развитието си и това силно ме мотивира.

……………………………..

Други свързани статии:

Ако търсиш още информация по темата „Интервюта за работа“ може да намериш в статиите:

Как да отговорим на въпроса „Каква заплата очаквате?“

Силата на първите впечатления в интервютата за работа

Препоръка №9 за хора на кариерен кръстопът – Интервютата за работа

Защо компаниите търсят да назначат хора, а хората не биват назначавани?

………………………….

Ако търсиш подкрепа в откриването на следващата кариерна стъпка и подготовката за интервю за работа, свържи се с мен на mycareer@iskrabankova.com.

Повече за индивидуалните кариерни консултации може да научиш тук.

Мечтай. Сбъдвай. Бъди.

––––––––

Беше ли ти полезно съдържанието на този пост? Ако „да“, натисни „Харесвам“ бутона, за да знам, че има смисъл да продължавам да създавам и качвам съдържание. Писането е самотно занимание и само през споделената обратна връзка се ориентирам кои теми са значими и ценни за хората, които четат постовете ми. Благодаря ти за подкрепата!

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *