Често пъти липсата на увереност в себе си може да ни попречи да се отправим към професия, която съответства на нашите истински желания. Въпросите „Ами ако сгреша?“, „Достатъчно добър/добра ли съм?“, „Ще се справя ли?“ ни преследват и ни карат да се колебаем в решението да направим промяна.

Истината е, че ако чакаме някога да сме напълно уверени, може да ни се наложи да чакаме цял живот. Това, което обаче можем да постигнем, е една контролирана доза страх, като минем през ключовите стъпки, описани в слайдовете към поста.

Оцени своите силни страни, умения, интереси и ценности

Това е най-важната стъпка от процеса по намаляване чувството за неувереност. Когато обективизираш своите качества, страсти и важните за теб неща в работата, неувереността спада чувствително и е много по-вероятно да предприемеш стъпки към промяна.

Проучи професиите, които набележиш като интересни

В днешно време в интернет можем да намерим много достъпна информация за различните професии. В YouTube може да откриеш споделени мнения за плюсовете и минусите на различните професионални пътища. В Onetonline.org пък може да намериш много подробна информация за над 900 професии.

Изготви план с конкретни стъпки

Кариерната промяна обикновено ни плаши със своята мащабност. Това ни парализира. Затов е важно да раздробиш голямата цел на по-малки стъпки, които да те държат мотивиран по пътя към постигането на крайната цел. Това, че са постижими, повишава нашата увереност, че можем да се справим.

Потърси подкрепа

Ако усещаш, че сам/а не се справяш и единствено отлагаш мечтите си, потърси подкрепата на кариерен консултант. Кариерните консултанти могат да те подпомогнат с техники и упражнения, които те овластяват да вземеш решение и да започнеш да действаш към реализацията на мечтите си.

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *