Целеполагане

Традиционното планиране включва идентифициране на цел и след това разработване на стъпките, необходими за постигането й, започвайки от първа към последна стъпка, водеща до целта.

Има обаче и друг модел, който също дава много добри резултати и има добавена стойност – повишава мотивацията и увереността в успеха Това е метода на проектиране на себе си в желаното бъдещето, там, където вече сме си постигнали целта. Ярките, детайлни визуализации помагат да направим много ясни връзки между човека, който сме днес и човека, който искаме да бъдем в бъдеще. Това на свой ред ни улеснява в идентифицирането на онези поведения и стъпки, които ще ни заведат до желаната цел.

Стъпка 1:

  • Този метод използва планиране, но в обратна последователност. То включва като първа стъпка да визуализираме себе си, постигнали целта, като си представяме себе си и живота, който водим в най-малки детайли и използвайки всички сетива. Визуализацията събужда емоциите на човек и мотивацията му за постижение се увеличава. След което в обратна последователност се опитваме да си представим действията, които са ни довели дотам. Oпитваме се от целта да се върнем назад по стъпките си до началната позиция, в която сме към момента.

Стъпка 2:

  • След като си представим желаното бъдеще на постигната цел, можем да си зададем въпросите по-долу и да напишем отговорите си на лепящи се листчета:

✅ Какви стъпки ме доведоха до това място?

✅ Какви предизвикателства имах по пътя си?

✅ Как преодолях тези предизвикателства?

✅ От каква подкрепа и ресурси имах нужда?

✅ В каква последователност предприех тези стъпки?

✅ Кои от стъпките са по-приятни от други?

Стъпка 3:

  • След като приключим с упражнението, може да подредим лепящите се листчета на един голям лист в съответната последователност, така че планът да придобие завършен и логически смислен краен вид.

………………………….

Ако търсиш подкрепа в откриването на следващата кариерна стъпка и подготовката за интервю за работа, свържи се с мен на mycareer@iskrabankova.com.

Повече за индивидуалните кариерни консултации може да научиш тук.

Мечтай. Сбъдвай. Бъди.

––––––––

Беше ли ти полезно съдържанието на този пост? Ако „да“, натисни „Харесвам“ бутона, за да знам, че има смисъл да продължавам да създавам и качвам съдържание. Писането е самотно занимание и само през споделената обратна връзка се ориентирам кои теми са значими и ценни за хората, които четат постовете ми. Благодаря ти за подкрепата!

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *