С какво да съобразя избора на нова професионална посока?

избор на нова посока

Истината е, че няма как да отгатнем бъдещото и да бъдем категорично сигурни, че ще сме успешни с избора си за нов кариерен път. Това, което можем да направим и за което сме отговорни пред самите себе си, е да не стреляме напосоки с решението си, а да го съобразим с четири основни аспекта от нашата личност:

  • Ценности – лични и професионални – Ценностите са свързани с човека, който бихме искали да бъдем и задават посоката, в която желаем да се движи животът ни, като придават смисъл и дълбоко удовлетворение на това, което правим.
  • Силни страни – Хората, които използват силните си страни, са по-ангажирани, справят се по-добре, това на свой ред укрепва самочувствието и повишава усещането за лично благоденствие.
  • Интереси – Работа, съобразена с професионалните ни интереси, води не само до по-голяма продуктивност и успехи, но и повишава удовлетворението ни.
  • Предпочитани знания и умения, които имаме и искаме да развиваме – Всеки един от нас трупа квалификации в различни области. Откриването на онези наши предпочитани знания и умения, които изпълняваме с хъс и ентусиазъм, е важна съставка от формулата за откриване на удовлетворителна работа.

Когато изследваме тези 4 основни сфери от нашата личност, тогава можем да направим разумно предположение на база себепознание.

Само един „правилен“ избор ли има?

Хубаво е да имаме предвид също, че няма един-единствен правилен избор, когато говорим за нов кариерен път. Всички ние имаме палитра от качества и умения, които в различни съчетания може да реализираме през разнообразие от професии. Живеем в уникално време, когато вече не е необходимо да се обвържем с една професия за цял живот, а лесно и бързо можем да се преориентираме професионално с квалификационни курсове. Различни проучвания показват, че в днешно време правим между 3 и 7 кариерни промени през професионалния си път и тази тенденция е устойчива.

С все по-голямото навлизане на freelance работата, повече хора успяват да реализират различни свои таланти и умения и през т.нар. „кариера тип портфолио.“ При нея успешно съчетаваме по едно и също време различни професионални дейности. Може да имаме една основна работа по трудов или граждански договор, а в допълнение да развиваме самостоятелно друг тип дейност(и). По този начин задоволяваме различни свои професионални интереси – например, по-бизнес ориентирана професия (пр. „Бизнес анализатор“) с по-творческа дейност като допълнителна активност (пр. рисуване, създаване на музика). Възможно е също да създадем 2-3 собствени бизнес начинания в няколко направления и по този начин да отговорим на различните си професионални интереси.

В заключение

Моят съвет е да не се фиксираме върху откриването на „единствения правилен избор“, а върху онзи избор, който е в унисон с нашите ценности, силни страни, интереси и желания. Тогава решението ни за нова професионална посока ще е правилно за нас (за този етап от нашия живот – приоритетите се сменят с времето), и може да се очаква, че ще повишим нивото си на удовлетворение.

………….

Ако имаш нужда от подкрепа в откриването на важните за теб ценности, твоите силни страни, интереси и предпочитани умения, може да разгледаш програмата „Каква работа е подходяща за мен?

Мечтай. Сбъдвай. Бъди.

––––––––

Беше ли ти полезно съдържанието на този пост? Ако „да“, натисни „Харесвам“ бутона, за да знам, че има смисъл да продължавам да създавам и качвам съдържание. Писането е самотно занимание и само през споделената обратна връзка се ориентирам кои теми са значими и ценни за хората, които четат постовете ми. Благодаря ти за подкрепата!

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *