Как саботираме кариерното си развитие?


Самосаботажът може да бъде сериозна пречка, която ни спира да постигнем кариерните си цели. Той включва редица негативни поведения и мисли, които съзнателно или несъзнателно ни отклоняват от пътя към успеха. Разпознаването на тези поведения е първата стъпка към промяна.

Нека да разгледаме някои от най-честите форми на самосаботаж в кариерната реализация.

Перфекционизъм

Перфекционизмът може да доведе до ненужно прекомерно усилие, умора и дори бърнаут, което в крайна сметка може да възпрепятства нашата кариерна реализация. Постоянното търсене на безупречност може да ни отклони от нашата основна мисия, като същевременно увеличава стреса и понижава самочувствието ни.

Самоподценяване

Недооценяването на собствените ни способности и умения може да ни попречи да разгърнем пълния си потенциал. Също така ограничава спектъра от потенциални възможности за професионална реализация, които разглеждаме, като се ограничаваме само до най-скромните, често дори под нивото ни.

Избягване на риска

Успешното кариерно развитие неизбежно включва определена доза риск. Това може да означава да стъпим извън зоната си на комфорт, да пробваме нови идеи или да поемем по-големи отговорности. Ако систематично избягваме всеки вид риск, това може да ни затрудни да направим по-значителни стъпки в кариерното си развитие.

Непрекъснато сравнение с други

Състезаването с други може да накърни нашата самооценка и да ни остави с чувство за неудовлетвореност от собствените ни постижения. Това не само унищожава мотивацията ни, но също така може да ни отклони от нашите кариерни цели и да възпрепятства реализацията ни.

Неспособност да поставяме граници

Ако не можем да казваме „не“ и да поставяте здравословни граници на работното място, това може да доведе до бърнаут и недоволство, което от своя страна може да саботира нашето кариерно развитие.

Осъзнаването и преодоляването на самосаботажа може да е сложен процес и понякога се нуждаем от външна подкрепа, за да се справим. Услугата „Кариерна подкрепа“ е специално създадена, за да ти помогне да преоткриеш своята вътрешна сила и да се насочиш към кариерните си цели с увереност. За повече информация, може да се свържеш с мен на mycareer@iskrabankova.com.

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *