„Твоите мечти, твоят избор“

Програма за кариерно ориентиране за ученици 10, 11 и 12 клас

Ако Вие сте родител на ученик, на който му предстои избор на специалност в университет:

Детето Ви е изправено пред важен избор, който ще определи неговото бъдеще, но се чувства несигурно и неуверено в собствените си желания и възможности…

Затруднява се да определи интересите си….

Често ги сменя….

Или се хвърля в посока, която Ви се струва необмислена….

Или просто не знае какво иска…

Възможностите са безкрайни, времето лети. Не искате всички заедно да вземете прибързани и неточни решения в последния момент.

Толкова стрес, семейни разговори, които не водят до резултат…

Искате да помогнете, но не знаете как? Програмата за кариерно ориентиране „Твоите мечти, твоят избор“ може да бъде отговорът. Насочена е към учениците в 10, 11 и 12 клас. Създадена е, за да осигури на учениците необходимите ресурси и подкрепа, за да вземат обмислено и информирано решение за своето бъдеще.

Програмата комбинира практически съвети и насоки, които помагат на учениците да разберат своите интереси, страсти и потенциал и как те могат да бъдат трансформирани в успешна кариерна траектория.

Ако ти си ученик, на който му предстои избор на специалност в университет:

Ти си на прага на вълнуващо бъдеще?

Тази програма ще те подкрепи в процеса на самопознание, помагайки ти да откриеш какво наистина те вълнува и в каква сфера би искал/а да се развиваш. Сесиите предлагат интерактивни упражнения и тестове, които ще ти помогнат да изследваш своите интереси и да направиш обмислен избор за университетската си специалност. Повече за стъпките може да научиш по-долу.

За кого е подходяща програмата?

Приближаването на момента на завършване на средното образование често носи тревожност и несигурност по отношение на бъдещите стъпки. В главата ти звучат въпроси като:

 „Какъв/каква искам да стана?“,

„Каква специалност да уча?“,

„Какво ме вълнува наистина?“

„Дали няма да сгреша?“

Програмата за кариерно ориентиране след завършване на гимназията – “Твоите мечти, твоят избор ” – ще те подкрепи да разбереш какво наистина ти харесва, в какво си добър/ра, къде и как искаш да стигнеш в бъдеще.

Ако се колебаеш между различни професии или учебни направления, тази програма е за теб.

Много често (в около 60-70% от случаите) първата част от програмата (Етап 1 – 4 срещи) е достатъчна, за да се ориентираш в кое направление искаш да се развиваш. Ако обаче усещаш, че все още финалният избор ти тежи и не можеш да вземеш решение, може да продължиш с останалите части от програмата. Научи подробности по-долу.

Етап 1: Кой съм аз и какво обичам?

Сесия 1: Магията в нас – Кои са моите силни страни?

Всеки от нас има уникална комбинация от качества и умения. Когато използваме тези уникални сили в работата, се чувстваме мотивирани и щастливи. На тази сесия ще разгледаме какво прави всеки един от нас специален и как можем да използваме тези качества, за да постигаме успех и да се чувстваме доволни от себе си. Ще използваме тест за изследване на личността по парадигмата на „Големите пет“, както и самооценъчен въпросник за изследване на силните страни.

Сесия 2: Пътешествие в моите интереси – Какво наистина обичам да правя?

В тази сесия ще потърсим отговор на този въпрос, като използваме RIASEC въпросник по теорията на Холанд за избор на професия. В рипорта, който генерира, ще намериш списък с професиите, които биха били подходящи за теб на база твоите интереси.

Сесия 3: Откриването на моя път – Каква университетска специалност е за мен?

На тази среща ще използваме батерията от тестове „Магелано Университа.“ Тя помага на младите хора да изберат професионално направление, като анализира техните интереси, нагласи и умения. Тя също така разглежда мотивацията им за учене и как това се свързва с успеха в различните професии.

Сесия 4: Компасът на ценностите – Какво наистина има значение за мен?

В тази сесия ще научим да си служим с вътрешния си компас – ценностите, така че да избираме пътищата, които са най-правилни за нас. Ценностите ни казват кои искаме да бъдем, къде желаем да стигнем в живота си и как да извървим пътя пред нас. Чрез упражнения и дискусии ще определим тези ценности, които искаме да следваме и ще разберем как те могат да ни насочват при взимане на решения за бъдещето ни.

Етап 2: Разглеждане на бъдещите хоризонти:

Отдавна съм разбрала, че тестовете съвсем не могат да обхванат всички наши мечти и интереси. Те ни дават чудесни отправни точки, но отвъд тях има цял свят от възможности, чувства и стремежи, които чакат да бъдат открити.  Често най-големите открития и най-ярките моменти идват не от отговорите, които получаваме, а от въпросите, които си задаваме. Затова в следващите срещи ще продължим с разглеждането на мечтите, страстите и желанията ни.


Сесия 5: Телепортиране в бъдещето – Какви мечти имам?

Представял/а ли си как би изглеждал идеалният ти ден след 5 или 10 години? Тук е моментът да отворим прозорците на въображението и да си представим всичко възможно! Ще ползваме различни игри и упражнения за визуализации и генериране на идеи, за да нарисуваме картата на нашите мечти. Въображението е мост между настоящето и бъдещето и ни помага да „видим“ и да „почувстваме“ нашето бъдеще, такова, каквото би ни донесло най-голямо удовлетворение.

Сесия 6: Проверка на реалността – Осъществими ли са мечтите ми?

Мечтите ни карат да летим високо и да се стремим към най-доброто. Но преди да решим да ги последваме, е важно да проверим дали те са постижими:

– Притежаваме ли необходимите умения и качества, за да ги осъществим?

– Съществуват ли реални условия и възможности в нашата среда за тяхната реализация?

На тази стъпка ще се фокусираме върху практическата страна на нещата и ще използваме нашата логика, способност за наблюдения, анализ и оценка, за да определим най-добрия, но и възможен път за осъществяване на нашите желания.

Етап 3: От идея до ясен план:

Сесия 7: Помощ при взимане на решение – Готов/а ли съм да избера своята кариерна посока?

Знам, че взимането на решение, особено по такъв важен въпрос като твоята бъдеща професия, може да бъде наистина трудно. Има толкова много възможности и понякога може да се чувстваме обзети от съмнения или несигурност. В тази сесия ще използваме упражнения, специално създадени, за да ти помогнат да прецениш всички опции и да направиш най-добрият за теб избор. Ще работим заедно, за да разбереш какво наистина искаш и да се чувстваш уверен/а в решението си.

Сесия 8: Планиране на следващите стъпки –  Какво и къде?

До тази стъпка вече би трябвало да имаме ясна представа за своята кариерна цел. Това, което следва, е да разберем как да я осъществим. В тази сесия ще работим заедно, за да определим кои области трябва да изучаваш, колко време ще ти е нужно и какъв подход да приложиш към учебния процес. Ще разгледаме различни университети и специалности, които предлагат образование в посоката, която си избрал/а. Ще разучим какви изисквания имат тези университети, какви са изпитите за прием и от каква допълнителна подготовка би имал/а нужда, за да те приемат.

Водещ на консултациите:

Здравей! Аз съм Искра Банкова, кариерен консултант и психолог.

От ранна възраст бях заинтригувана от човешката психика – мечтите, страховете, ентусиазма, разочарованията, тревогите и стремленията на хората. Тази страст ме насочи да следвам психология, където се научих да разбирам дълбоките мотиви зад човешките действия, как емоциите и мислите ни се формират и влияят върху нашите решения.

Още преди да завърша специализацията си по „Трудова и организационна психология,“ започнах да работя в екипите по управление на човешки ресурси и подбор на персонал в големи организации. Въпреки че този професионален път ме изпълваше с удовлетворение години наред, настъпи момент, в който осъзнах дълбоката си потребност да служа не на фирмите, а на самите служители.

Тази нова перспектива изискваше промяна. Реших да допълня знанията си и придобих GCDF сертификат, който ми даде възможността да започна работа като кариерен консултант. От 2021 година аз помагам на хора, точно като теб, да намират своя път в образованието и професията.

Ще се радвам да ти съдействам да разбереш какво наистина те вълнува и къде искаш да стигнеш в живота.

Пълният ми профил в LinkedIn може да видиш тук.

Ако не сте сигурни дали тази програма е подходяща за Вас, може да насрочим първо опознавателна безплатна среща от 30 минути. На нея ще се запознаем и ще обсъдим начина на работа в кариерното консултиране, което предлагам.

Срещите могат да се провеждат онлайн (Zoom) или на живо в моя офис в гр. София, бул. „България“ 53.

На опознавателната среща е препоръчително да присъстват родител(и) и ученик, а същинските срещи по кариерно ориентиране се провеждат само с ученика.

При желание можем да направим една кратка обобщаваща среща (20-30 минути) отново с родители и ученик, на която да обсъдим напредъка, постигнатите резултати и следващите стъпки (не се заплаща допълнително).

Продължителност и инвестиция:

Програмата включва:

3 етапа от тематични срещи, като всеки етап надгражда предходния.

Етап 1: В по-голямата част първият етап от 4 срещи, който включва психологически тестове за кариерно ориентиране, е достатъчен за избор на направление за бъдещо следване. Всяка среща е по 1 час и се провежда веднъж седмично – общо 4 часа, които насрочваме в удобно и за двете страни време (онлайн или на живо, гр. София, бул. „България“ 53)

303 лв. – Заплаща се преди стартиране на срещите и покрива сесия №1 до №4 (включва 4 едночасови срещи по 65 лв. всяка и използваните платени личностни въпросници на цена от 43 лв.);

Етап 2: При необходимост. 2 едночасови срещи.

130 лв. – Заплаща се преди стартиране на срещите и покрива сесия №5 и №6 (включва 2 едночасови срещи по 65 лв. всяка)

Етап 3: При необходимост. 2 едночасови срещи.

130 лв. – Заплаща се преди стартиране на срещите и покрива сесия №7 и №8 (включва 2 едночасови срещи по 65 лв. всяка)

Начин на плащане:

Заплащането се извършва по банков път, след издаване на фактура.

Записване:

Уважаеми родители,

Ако вашето дете проявява интерес към тази програма за кариерно ориентиране, моля свържете се с мен на mycareer@iskrabankova.com. Предлагам безплатна опознавателна среща от 30 минути (онлайн или на живо в гр. София, бул. „България“ 53) за Вас и Вашето дете. Това ще ни даде възможност да се запознаем и да обсъдим дали програмата отговаря на нуждите на Вашия ученик.