Скок в неизвестното: Как да превърнем неувереността в действие

„Скок в неизвестното: Как да превърнем неувереността в действие“ е двучасов уъркшоп, който ще те запознае с техники за утвърждаване на увереността в собствените способности и ресурси за справяне с нови и предизвикателни проекти.

За кого е?

Той е насочен към хората в активна трудова възраст, които искат да преминат на ново стъпало в кариерен план или да сменят професията си с нова, но изпитват силна вътрешна несигурност да се осмелят.

Той е за теб:

  • Ако знаеш какво искаш в професионален план, но те е страх да се впуснеш в реализацията;
  • Ако отдавна отлагаш сбъдване на своя професионална мечта заради неувереност – да смениш работата, да започнеш нов бизнес, да поискаш повишение…;
  • Ако тайничко се чудиш как някои хора действат и успяват, а ти стоиш на едно място като страничен наблюдател на собствения си живот;
  • Ако търсиш вдъхновение и мотивация да реализираш професионалните си амбиции.

Какви подходи за повишаване на самоувереността ще разгледаме?

Когнитивно-поведенчески коучинг (КПК)

КПК е базиран на идеите и принципите на когнитивно-поведенческата терапия. Той се фокусира върху осъзнаването и промяната на негативните вярвания и дисфункционални поведения, които могат да ограничават успеха и удовлетвореността в работата. Коучингът подкрепя клиентите да разберат и преодолеят негативните убеждения и да развият нови, конструктивни стратегии за достигане на професионални цели.

Например, едни от най-често срещаните негативни мисли, които могат да подкопаят самоувереността ни, са: „Не съм достатъчно добър“, „Няма да успея“ или „Не мога да се справя,“ „Глупаво е дори да се опитвам“. Тези автоматични мисли, които често се базират на дълбоко вкоренени убеждения, могат да възпрепятстват напредъка и мотивацията на човек.

В тази част от уъркшопа ще използваме упражнения за идентифицирането на тези негативни мисли и през различни стратегии, като например оспорване и преформулиране, ще се опитаме да променим перспективата си и да създадем по-позитивна и конструктивна рамка на мислене.

Терапия на приемане и ангажирането (Acceptance and Commitment Тherapy – ACT)

ACT е подход, който се фокусира върху развитието на психологическа гъвкавост и приемането на предизвикателства. ACT използва разнообразие от метафори, парадокси и майдфулнес умения, заедно с множество практически упражнения и интервенции, насочени към предприемане на действия в съзвучие с нашите ценности. В контекста на кариерното консултиране, ACT помага на клиентите да приемат и разберат своите емоции, съмнения и несигурности, свързани с кариерата и да се ангажират с професионални цели, които са в унисон с техните ценности.

В тази част от уъркшопа ще направим упражнения за откриване на собствените ценности, свързани с кариерата и за създаване на ангажимент към действия, произтичащи от тях. Ще приложим различни техники, които ни мотивират да приемем себе си в своята цялост и да действаме в унисон с това кои сме ние.

Арт-терапия

Арт-терапията използва изкуството и креативността като средство за самоизразяване и свързване с личните ресурси за справяне. Визуалното изкуство позволява на хората да изразят сложни емоции, които могат да бъдат трудни за пресъздаване с думи. Тя предоставя безопасно пространство, където клиентите могат да изразят своите емоции, да изследват вътрешния си свят и да открият нови перспективи и ресурси за развитие в професионалния си път.

В тази, последна част от семинара, ще се отдадем на творчество, мечтаене и свързване с ресурсите си да се справяме и да постигаме мечтите си. Упражненията целят да ни подмогнат да видим проблемите си от нови, различни ъгли и да намерим креативни и иновативни решения.

Какво можеш да очакваш да се промени благодарение на уъркшопа?

В края на уъркшопа ще си тръгнеш с нови познания от трите области – КПК, ACT и арт-терпията, които са пряко свързани с повишаване на увереността. Важно е да продължиш да практикуваш представените техники, за да видиш осезаеми резултати. Колкото и да ни се иска, себеувереността не е качество, което можем магически да придобием, а което постепенно и целенасочено развиваме подобно на семе, което посяваме и след много грижи и внимание, израства в красиво и пъстро цвете.

Не ти обещавам да се събудиш нов човек, преизпълнен с увереност и решителност. Но ти обещавам, че ще получиш работещи инструменти и техники, чрез чието практикуваме, ще правиш стъпки в посока утвърждаване на здравословна самоувереност.

Водещ на уъркшопа:

Аз съм Искра Банкова, консултант по кариерна промяна и професионално ориентиране (GCDF certified) с 15+ години опит в корпоративния HR и подбор на персонал, придобит основно в международни компании от телеком и IT сектора: Telenor/Yettel, Paysafe Group, Interoute/GTT, Valuety HR.

Минала съм през всички стълбички на йерархията, от стажант до мениджър на екип, като над 8 години съм ръководила дейността по подбор в различни организации. Oт 2021 паралелно стартирах самостоятелна консултантска дейност в областта на професионалното ориентиране. след придобита квалификация по GCDF програмата (Global Career Development Facilitator). Оттогава помагам на клиентите си да се ориентират професионално и да направят кариерна промяна в унисон със своите ценности и силни страни.

Пълният ми профил в LinkedIn може да видиш тук.

Формат на тренинга:

Присъствен формат: Тренингът се провежда на живо, в зала, в малка група до 8 човека:

  • Има кратки лекционни части, с информационна и обучителна цел.
  • Най-голям превес в програмата имат упражненията – самостоятелни и в група. Ще учим, като търсим отговори в себе си. Ще учим и през интеракцията с другите, ще предизвикваме собствената си перспектива. Ще търсим решения там, където преди сме виждали проблеми.

Дата: 06.07.2023 (четвъртък) от 18,00 до 20,10 часа – 4 свободни места.

Продължителност: 2 часа с една почивка от 10 минути

Локация: гр. София, бул. „България“ 53.

Инвестиция: 

Цена: 40 лв.

Начин на плащане: По банков път преди тренинга, след потвърждение за наличие на свободно място и издаване на фактура.*

* Мястото се пази до 5 работни дни след издаване на фактура, след което, ако не бъде платена, се преотстъпва на следващия заявил интерес.