Вълнението от избора на нова професионална пътека често отстъпва място на разочарование, когато телефонът не звъни и единственото, което получаваме, са имейли с отказ по позициите, за които кандидатстваме:

Ще ми се обадят ли изобщо за интервю?

Какво не ми достига?

Защо не ме избират?

Ще успея ли някога?

Или…. може би просто трябва да се откажа…

Кариерната промяна е неравен път, изпълнен с трудности. Въпреки че анализите на съвременните тенденции на пазара на труда показват, че хората ще сменят между 3 и 7 кариерни пътя през професионалния си живот, повечето работодатели все още слагат най-силен акцент в подбора върху релевантен предишен опит. А това е единственото нещо, което човек, правещ кариерна промяна, няма.

Tърпението е твоят най-голям съюзник

Повечето хора, сменящи професия, получават десетки откази, които им костват обикновено между половин и една година време да започнат работа в нова област. Най-важното е да помниш, че трудностите са нормална част от всяка кариерна промяна. Те не са знак за провал, а просто стъпки по пътя към успеха.

Оцени и адаптирай своята стратегия за кандидатстване

Ако систематично дори не ти се обаждат за интервю, преразгледай своето CV. Пробвай различни варианти като съдържание и визия. Подробни съвети за това какво и как да подчертаем в CVто може да намериш в статията, посветена на темата. А платформи като enhancv.com и resume.io предлагат модерни и отличителни темплейти за CV.

Разшири своята мрежа

Активно търси възможности за нетуъркинг в твоята нова област. Според различни проучвания между 70% и 85% от хората си намират работа през контактите си. Участвай в професионални срещи, конференции и уебинари. Свързвай се с хора в LinkedIn, които работят в интересуващата те сфера. Понякога едно успешно професионално взаимодействие може да отвори врати, които традиционните методи за търсене на работа не могат.

Търси подкрепа

Най-важното е да не вървиш сам/а по този път. Включи се в групи за професионално развитие, потърси ментор или се свържи с Кариерен консултант. Той може да ти даде полезни насоки за това как да адаптираш CVто си, да се представиш убедително на интервю и да те подкрепя в процеса на кариерна промяна.

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *