Най-често задаваните въпроси, които получавам, относно кариерните консултации

„Колко срещи са необходими?“

„Колко срещи са необходими?“ е може би най-често задаваният въпрос, когато хората ме търсят за съдействие в откриването на професионална посока, която им приляга. Кариерното ориентиране е сравнително краткосрочен процес, който зависи от темата, с която човек идва. Ако е конкретен кариерен казус – напр. как да избере измежду 2 предложения за работа – едва-две едночасови срещи могат да са напълно достатъчни. Ако обаче човек е на професионален кръстопът и се чувства объркан как да продължи, тогава поредица между 5 и 10 срещи е по-подходяща.

Лично аз имам 2 индивидуални програми, структурирани именно за такива ситуации. Едната от тях – „Каква работа е подходяща за мен?“ – включва 5 срещи и цели да подпомогне човек в изясняването на неговите силни страни, професионални интереси, ценности и предпочитани знания/умения, така че да открие какъв тип дейност му съответства.

Другата програма – „Успешна кариерна промяна “ – е за хора, които обмислят по-сериозна кариерна промяна и в нея е включен отделен етап за генериране и валидиране на идеи за бъдещо развитие.

„След като разбера каква работа искам, Вие съдействате ли за откриването й?“

Посреднически услуги по намиране на работа предоставят лицензираните агенции за подбор на персонал. Кариерният консултант не може да предлага такова съдействие – неговата роля е на ниво „личност“ – да подпомогне човек през разговори, психометрични въпросници и упражнения да се ориентира професионално и да вземе решение как иска да се развива. На следващия етап от промяната – откриване на работа – могат да съдействат агенциите за подбор.

“Знам какво искам, но ме е страх да направя промяна. Може ли да ми помогнете?“

Това със сигурност е в топ 3 на заявките за консултации. Дори когато човек идва с „Не знам какво искам да правя,“ често се оказва, че зад това изречение стои по някоя несбъдната мечта и всъщност много добре знае какво иска да прави, но не може да открие смелостта да го реализира. Често причините са вътрешни бариери – страх от провал, страх от успех, страх от неизвестното, перфекционизъм, ниска себеувереност, тенденция към самосаботаж, висока тревожност. Въпреки че кариерното консултиране предлага техники, които адресират тези проблеми – най-вече за да мотивират човек в краткосрочен план да вземе решение как иска да продължи, дълбочинното им разрешаване е предмет на фокусирана психотерапия, която не е в обхвата на кариерните консултации. Когато човек изпитва силни вътрешни бариери, които му пречат да реализира избраната професионална посока, най-ефективно е да потърси съдействие от квалифициран психотерапевт.

„В края на консултациите ще ми кажете ли с какво трябва да се занимавам?“

Изборът на кариерна посока е може би най-личното решение след избора на партньор в живота. Дали може консултант, независимо от квалификациите си, да каже на човек по какъв път трябва да тръгне? Лично аз не споделям това виждане. В срещите с клиенти се опитвам през цялото време да отразявам това, което казват, да перифразирам, да обобщавам, да споделям наблюдения, за да може човек да чуе и види себе си, собствените си желания и потребности като в огледало. Фокусът на работата ми е да фасилитирам процеса по взимане на решение, но крайният резултат – изборът – е изцяло на човек.

„Може ли да ми пуснете един тест и той да покаже коя работа е подходяща за мен?“

В кариерното консултиране се използват различни личностни въпросници. Аз самата също боравя с набор от такива, някои от които изискват специална квалификация, за да бъдат администрирани и резултатите им да бъдат правилно разтълкувани. Тестовете обаче не са свещения граал на консултирането. Те са само един от методите, които се използват, за да може човек да се погледне отстрани и да види обективно своите силни страни, качества и интереси. Сам по себе си обаче този метод не дава дълбочината на прозрението. То идва, когато се използват комплексно различни въпросници, упражнения и разговори за саморефлексия.

………………………….

Ако търсиш подкрепа в откриването на следващата кариерна стъпка и подготовката за интервю за работа, свържи се с мен на mycareer@iskrabankova.com.

Повече за индивидуалните кариерни консултации може да научиш тук.

Мечтай. Сбъдвай. Бъди.

––––––––

Беше ли ти полезно съдържанието на този пост? Ако „да“, натисни „Харесвам“ бутона, за да знам, че има смисъл да продължавам да създавам и качвам съдържание. Писането е самотно занимание и само през споделената обратна връзка се ориентирам кои теми са значими и ценни за хората, които четат постовете ми. Благодаря ти за подкрепата!

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *