Когато си мислим за кариерна промяна в средата на житейския си път, обикновено се съсредоточаваме върху всички рискове и страхове, които настойчиво ни натякват, че вече е късно за нова посока, че не можем да захвърлим всичко постигнато, че нищо няма да излезе, че ще се провалим, дори и да опитаме. Задаваме ли си обаче въпроса каква е цената на това да НЕ направим кариерна промяна?

⏳ Представи си, че имаш машина на времето и може да превъртиш времето напред. 🔎 Виж себе си след 10 години, след 15 години или след още колкото години ти остават до пенсия в зависимост от възрастта ти (20?, 25?). Представи си как ден след ден продължаваш да работиш работа, която не харесваш.

❓ Дали е по-вероятно тя отново да започне да те вълнува и вдъхновява или по-скоро с годините ще се натрупва все повече неудовлетворение, негодувание и стрес? Дали е по-вероятно да видиш един щастлив, реализирал се, преуспял духовно (а може би и материално) човек или един свъсен, разочарован, мрачен човек, който съжалява за пропуснатите възможности? Харесваш ли човека, когото виждаш в бъдещето?

От еволюционна гледна точка е нормално да сме ориентирани към избягването на рискове, за да се съхраним. Често обаче надценяваме опасностите, които промяната крие и подценяваме проблемите, които се акумулират и натрупват от запазване на статуквото. Оценката на риска на евентуална кариерна промяна е част от процеса на кариерно консултиране, но оценката на възможностите е също толкова важна компонента. Понякога да не рискуваме може да е много по-критично за бъдещето ни, отколкото да направим обмислен и премерен опит.

………………………….

Ако търсиш подкрепа в откриването на следващата кариерна стъпка и подготовката за интервю за работа, свържи се с мен на mycareer@iskrabankova.com.

Повече за индивидуалните кариерни консултации може да научиш тук.

Мечтай. Сбъдвай. Бъди.

––––––––

Беше ли ти полезно съдържанието на този пост? Ако „да“, натисни „Харесвам“ бутона, за да знам, че има смисъл да продължавам да създавам и качвам съдържание. Писането е самотно занимание и само през споделената обратна връзка се ориентирам кои теми са значими и ценни за хората, които четат постовете ми. Благодаря ти за подкрепата!

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *