Много от клиентите ми стигат етап, в който започват да обмислят да стартират работа на свободна практика. Самата аз направих същия кариерен завой, когато стартирах като Кариерен консултант, след 15 години работа в корпоративна среда. Мили приятели, не е лесно. Даже бих казала, че това е най-трудното нещо, което някога съм правила. Но знам защо го правя. Знам защо го искам. Знам, че на този етап от живота ми това е начинът, през който осъществявам себе си, ценностите и приоритетите си.

Ако и ти обмисляш дали да стартираш на свободна практика, в тази статия събрах 5те най-големи плюса и 5те най-големи минуса.

Плюсове на работата на свободна практика

Личен и професионален растеж

Работата на свободна практика дава възможност за себеосъществяване, позволявайки ти да създаваш и да предоставяш услуги, които съответстват на твоите лични и професионални ценности и цели. Можеш да претвориш себе си и мечтите си в това, което правиш.

Автономност

Имаш пълен контрол върху проектите, по които работиш. Можеш да избираш дейности, които са в унисон с твоите ценности, умения, интереси и цели. Имаш възможността да взимаш свои решения и да управляваш своя работен процес по начина, който най-много ти приляга.

Гъвкавост

Когато работиш на свободна практика, имаш възможността да определиш собственото си работно време и местоположение. Това може да бъде особено полезно за хората, които имат семейство или други ангажименти извън работното време.

Пряк принос

Работата на свободна практика ти позволява да виждаш резултатите от усилията си. Ти не си просто едно болтче в голяма машина, а създаваш конкретен, видим принос. А това е  изключително удовлетворяващо и мотивиращо.

Непрестанно учене

Ще научиш повече, отколкото някога си си представял/а. Това е несравним опит, който ще те накара да откриеш в себе си ресурси и умения, за които дори не си подозирал/а, че ги притежаваш. Всеки ден е ново богатство от знания.

Минуси на работата на свободна практика

Несигурност

Нямаш предвидимост на доходите, които особено в началото могат да варират много от месец до месец. Нямаш също така гарантирано постоянство на проекти, клиенти или работни задачи. Тази неизвестност може да е обременяваща и да създава значителен стрес.

Отговорност за всички аспекти на бизнеса

Работата на свободна практика изисква да се справяш с всички аспекти на бизнеса, включително маркетинг, финанси, IT, управление на проекти и др. Единственият човек, на когото можеш да разчиташ, си самият ти.

Липса на социална общност

Общуването и социалните връзки, които обикновено се създават в традиционната работна среда, отсъстват при самостоятелната дейност. Липсата на колеги, с които да обсъдиш идеите си и да почерпиш полезна обратна връзка, може също да е голям минус.

Работно време

Въпреки гъвкавостта, която свободната практика предлага, често се изисква да работиш нестандартни часове или сумарно да работиш много повече, отколкото в една класическа позиция на трудов договор.

Търсене на клиенти

Като човек на свободна практика ти си този, който трябва да намира и привлича нови клиенти, което може да бъде времеемко и изключително трудно. Изисква се съчетание от маркетинг и търговски умения, които може изобщо да не са силната ти страна.

Искаш да си сигурен/на дали свободната практика е за теб? Заедно можем да открием отговора през кариерни консултации. Пиши ми на mycareer@iskrabankova.com

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *