С последния пост стартирах поредицата от съвети за хора, които са нa кариерен кръстопът. Ред е на:

Препоръка №2: Отговорът на въпроса „Кой/коя съм аз?“ предшества отговора на въпроса „Каква професия да избера?“

Хората сме прагматични същества и винаги търсим пряк път към удовлетворяване на потребностите си. Обичайна практика е, когато се разочароваме от работата си, да отворим сайтовете с обяви, припряно търсейки да разпознаем следващата професионална стъпка. Този пряк път обаче разчита на случайността и огорчението не закъснява. Новата позиция за пореден път не отразява нашето собствено, уникално Аз, а е просто инцидентен избор измежду налични алтернативи.

Намирането на правилната професия започва с вглеждане в самите себе си. Повишаването на самоосъзнатостта помага да разберем какво е важно за нас в този етап от живота ни и улеснява взимането на обмислени кариерни решения, за които после да не се налага да съжаляваме. Въпросите, на които трябва да потърсим отговор, са:

❓ Кое е важно за мен, в личен и професионален план? Кои са моите ценности – моят компас при избор на професия/позиция?
✔ Ценностите са свързани с човека, който бихме искали да бъдем и задават посоката, в която желаем да се движи животът ни, като придават смисъл и дълбоко удовлетворение на това, което правим.


❓ Кои са работните ми сили – моите лични качества, компетенции, знания и преносими умения?
✔ Ежедневното използване на силните ни страни е един от важните компоненти на високата мотивация и постигането на удовлетворение в избрания кариерен път. Хората, които използват силните си страни, са по-ангажирани, справят се по-добре, това на свой ред укрепва самочувствието и повишава усещането за лично благоденствие.


❓ Какви са моите съкровени интереси? Какво ме вълнува? Какво правя с желание и отдаденост?
✔ Да прецизираме своите силни страни е важна стъпкa, за да открием съответстваща ни реализация, но също толкова ключова роля за постигането на удовлетвореност има и  разбирането на нещата, които истински ни палят, движат ни и ни дават енергия, дори когато минаваме през трудности и препятствия. Когато обичаме това, което правим, даваме най-доброто от себе си, развиваме се, утвърждаваме чувството си за самоефикасност и подхранваме усещането си за добруване.

…………………………………………….

Виж всички препоръки за кариерна промяна в блог секцията на сайта ми.

Ако търсиш подкрепа в откриването на следващата кариерна стъпка и подготовката за интервю за работа, свържи се с мен на mycareer@iskrabankova.com.

Повече за индивидуалните кариерни консултации може да научиш тук.

Мечтай. Сбъдвай. Бъди.

––––––––

Беше ли ти полезно съдържанието на този пост? Ако „да“, натисни „Харесвам“ бутона, за да знам, че има смисъл да продължавам да създавам и качвам безплатно съдържание. Писането е самотно занимание и само през споделената обратна връзка се ориентирам кои теми са значими и ценни за хората, които четат постовете ми. Благодаря ти за подкрепата!

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *