💡 След вглеждането в себе си и изясняването на своите ценности, силни страни и интереси, отдели време да генерираш съзвездие от идеи за бъдещо развитие в унисон с това, което вече знаеш за себе си. Особено ефективни на този етап са упражнения за визуализации, брейнсторминг, мисловни карти. Колкото повече идеи генерираш, дори и откачени на пръв поглед, толкова повече даваш свобода на своята креативност и повишаваш вероятността да достигнеш до оригинални хрумвания, които отразяват твоята същност, а не калъпа, в който си свикнал/а да пребиваваш.

💡 След като генерираш свободно и непредубедено различни идеи за кариерен път, вече може да пристъпиш към оценката им и сравняването с възможностите на реалността. Няма лошо на 40 години да решиш, че искаш да си космонавт, но може би някакви пресечни точки с този интерес биха били по-осъществими като вариант.

💡 Не мисли също така, че е задължително да достигнеш до една-единствена, генерално „вярна“ идея за бъдещето си. Това води само до напрежение, стрес и още повече завишава нерешителността. Изследванията показват, че в съвременното общество човек се очаква да сменя между 2 и 7 кариерни пътеки, което показва, че има различни начини да изживеем живота си по щастлив и удовлетворителен начин, така както го разбираме в даден етап от живота си. В технологичната ера, в която живеем, професии изчезват и се появяват всяка година. Промяната е единствената константа. Кариерните решения, които взимаме днес, не са за цял живот. Ние самите се променяме всеки ден. Приоритетите ни еволюират в хода на живота. Не е нужно да се натоварваме с избор за цял живот, а с избор, който е валиден за нас тук и сега и отразява нашата същност на този етап от живота ни. 

………………………………………………………….

Виж всички препоръки за кариерна промяна в блог секцията на сайта ми.

Ако търсиш подкрепа в откриването на следващата кариерна стъпка и подготовката за интервю за работа, свържи се с мен на mycareer@iskrabankova.com.

Повече за индивидуалните кариерни консултации може да научиш тук.

Мечтай. Сбъдвай. Бъди.

––––––––

Беше ли ти полезно съдържанието на този пост? Ако „да“, натисни „Харесвам“ бутона, за да знам, че има смисъл да продължавам да създавам и качвам безплатно съдържание. Писането е самотно занимание и само през споделената обратна връзка се ориентирам кои теми са значими и ценни за хората, които четат постовете ми. Благодаря ти за подкрепата!

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *