Препоръка #4: Тествай идеите си за бъдещо развитие, преди да вземеш финално решение.

Ако си минал/а успешно през етапа на генериране на идеи за нов професионален път, най-вероятно си открил/а няколко възможности, които наистина те вдъхновяват. Чудиш се как да избереш измежду тях?

В кариерното консултиране се използват различни техники за подпомагане процеса по взимане на решение, но една важна стъпка, независимо дали ползваш услугите на кариерен консултант или не, това е стъпката на експериментиране и проверка валидността на идеите ти в безопасна среда:

💭 Едната възможност е да организираш т.нар. „информационни интервюта“ с хора, които упражняват дейностите, към които се стремиш. Нерядко човек си представя някоя професия в идеалистична светлина и само след един 30-минутен разговор с утвърден експерт в съответната професия разбира, че има големи разминавания между представите му и реалността.
❓ Въпросите, които може да зададеш в тези информационни интервюта, гравитират около:
✔ Какво обича и какво не харесва съответният експерт в своята работа?
✔ Как изглежда един работен ден?
✔ Как са успели да започнат първата си работа в тази професия?
✔ Биха ли препоръчали да разговаряте с още някой?

⚙ Тестване на дейността в безопасна среда – Друг начин да провериш дали дадена кариерна пътека отговаря на твоите очаквания, е, като я изпробваш под някаква форма. Вариант е:
✔ да се запишеш на някой кратък курс – онлайн вече има много възможности – така че да видиш дали наистина материята те влече и ти се отдава.
✔ да намериш през твои приятели или познати човек, който практикува съответната професия и да помолиш да прекараш един работен ден с него (т.нар. shadowing).
✔ да направиш мини-проект / задача, свързани с избраната професия.

………………………………………………………

Виж всички препоръки за кариерна промяна в блог секцията на сайта ми.

Ако търсиш подкрепа в откриването на следващата кариерна стъпка, свържи се с мен на mycareer@iskrabankova.com.

Повече за индивидуалните кариерни консултации може да научиш тук.

Мечтай. Сбъдвай. Бъди.

––––––––

Беше ли ти полезно съдържанието на този пост? Ако „да“, натисни „Харесвам“ бутона, за да знам, че има смисъл да продължавам да създавам и качвам безплатно съдържание. Писането е самотно занимание и само през споделената обратна връзка се ориентирам кои теми са значими и ценни за хората, които четат постовете ми. Благодаря ти за подкрепата!

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *