След като направиш информиран избор за следваща кариерна цел, създай своята пътна карта за постигането й, като очертаеш отделните стъпки, които ще те отведат до нея. Мечтите вдъхновяват и увличат, но, за да се превърнат в реалност, е препоръчително да разпишеш структуриран план за действие.

Целеполагането завишава многократно вероятността да постигнеш професионалната си мечта, защото дава фокус, вдъхва увереност и надежда, насърчава към действие, намалява риска от безконечно отлагане, отчита видимо прогреса, помага да запазиш висока мотивация и да израстваш личностно и професионално по пътя към целта:

👉 Раздроби голямата цел на малки подцели и опиши стъпка по стъпка всичко, което трябва да направиш.
👉 Внимателно оцени колко време ще изисква всяка стъпка и добави времева рамка за всяка от тях.
👉 Измисли си награди – малки и големи – с които сам/а да поощряваш себе си за добре свършената работа на всяка стъпка.
👉 Оцени с какви ресурси за постигане на целта разполагаш: време, финанси, знания, контакти, хора, които могат да помогнат и как да си набавиш онези, които ти липсват.
👉 Обмисли възможните пречки и трудности, които могат да изникнат по пътя към постигане на целта и разработи възможни стратегии за справяне с тях.
👉 Сподели новата си кариерна цел и основните стъпки от плана си с близки хора – доказано е, че когато споделим целите си, това повишава значително вероятността да се придържаме към тях.

……………………………………………………….

Виж всички препоръки за кариерна промяна в блог секцията на сайта ми.

Ако търсиш подкрепа в откриването на следващата кариерна стъпка и подготовката за интервю за работа, свържи се с мен на mycareer@iskrabankova.com.

Повече за индивидуалните кариерни консултации може да научиш тук.

Мечтай. Сбъдвай. Бъди.

––––––––

Беше ли ти полезно съдържанието на този пост? Ако „да“, натисни „Харесвам“ бутона, за да знам, че има смисъл да продължавам да създавам и качвам безплатно съдържание. Писането е самотно занимание и само през споделената обратна връзка се ориентирам кои теми са значими и ценни за хората, които четат постовете ми. Благодаря ти за подкрепата!

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *