След като направиш детайлно целеполагане, следва да обърнеш внимание на финансовите измерения, свързани с реализацията на плана:

1. Какви разходи или липса на приходи очакваш да имаш и за какъв период?

Разходите може да са съвсем видими и директни – обучения, тренинги, сертифициране и др.

Но може да има и завоалирани пробойни, които произлизат от липса на приходи:

  • Ако започваш нов бизнес и/или се преквалифицираш в съвсем различна професия, прецени дали е реалистично да очакваш от самото начало същото възнаграждение, което си получавал/а досега. Започвайки от нулата (или близко до нея), трябва да сме отворени за възможността, че приходите ни може да са значително по-ниски, докато трупаме опит или разработваме бизнес (1-2 години… а може и повече в зависимост от дейността и сферата).
  • Не по-малко важно е да имаш реалистична представа за нивата на заплата в избрания сектор, защото, дори и след като придобиеш практическа експертиза, пак е възможно да получаваш по-ниско от предходното си възнаграждение, просто защото такива са нивата в сферата.
  • Възможно е дори да имаш периоди без никакви приходи или силно намалени – Това може да е следствие на редовна форма на обучение в университет или др. институция, но също така е съвсем реалистично – дори и след преквалифициране – с месеци (и повече) да не може да си намериш работа по избраната нова специалност. Най-тягостната и обезсърчителна стъпка за повечето хора, които искат кариерна промяна, е именно започването на първата работа в новата сфера. Освен труден за преодоляване психически, този „сух“ период е сред най-честите причини човек да изостави мечтата си и да се върне към старата професия, принуден от финансови ограничения.

2. Проследяване и анализ на настоящите месечни разходи:

Разгледай поне за няколко месеца назад какви са разходите ти, за какво отиват и откъде би могъл/искал да спестиш. Банковите извлечения и събрани касови бонове биха били много полезни на тази стъпка. Раздели разходите си в две колони: Необходими | Желани.

3. Как може да финансираш кариерния преход:

  • Спестявания – След като си направил/a анализ на месечните разходи, може да орежеш разходи от графата „Желани“, за да успееш да заделиш пари и да обезпечиш кариерния преход. Ако очакваш периоди с ниски или никакви доходи, е ключово да можеш да ги покриеш със спестявания.
  • Почасова / фриланс работа – Вместо да свиваш разходи (или в допълнение), може да мислиш в посока увеличаване на приходи чрез почасови и фриланс ангажименти. Особено след започването на пандемията, този тип възможности се увеличиха драстично.
  • Поетапна промяна – Ако е възможно, опитай се да съчетаеш настоящата си работа с новото начало. Например, може да учиш дистанционно или в извънработно време, докато продължаваш с установените ангажименти. Ако искаш да започнеш нов бизнес, пробвай да го стартираш паралелно, докато си на постоянната си позиция. Със сигурност подобни варианти ще струват скъпо откъм време и себеотдаване, но ще намалят осезаемо финансовия риск.
  • Финансова подкрепа от близки – По възможност (и необходимост) потърси такава от семейство, партньор, верни приятели. Тук обикновено се задейства силно чувство на неудобство и вина, защото обичайно възприемаме желанието си за промяна едва ли не като прищявка. На практика обаче от усещането ни за себереализация зависи нашето настроение (което се отразява директно на близките ни), здравето ни – както психическо, така и физическо, и цялостното ни светоусещане и чувство за благополучие.

……………………………………………….

Виж всички препоръки за кариерна промяна в блог секцията на сайта ми.

Ако търсиш подкрепа в откриването на следващата кариерна стъпка и подготовката за интервю за работа, свържи се с мен на mycareer@iskrabankova.com.

Повече за индивидуалните кариерни консултации може да научиш тук.

Мечтай. Сбъдвай. Бъди.

––––––––

Беше ли ти полезно съдържанието на този пост? Ако „да“, натисни „Харесвам“ бутона, за да знам, че има смисъл да продължавам да създавам и качвам безплатно съдържание. Писането е самотно занимание и само през споделената обратна връзка се ориентирам кои теми са значими и ценни за хората, които четат постовете ми. Благодаря ти за подкрепата!

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *