Как да се справим психически в трудни времена?

Хората преминават през всякакъв вид премеждия и нещастия в живота си – лични кризи, болести, загуба на близки, съкращения, финансова несигурност, природни бедствия, войни. Няма как да избегнем нещастията, които са неизменна част от живота. Това, което зависи донякъде от нас обаче, е да развием психологическа устойчивост. Тя служи като спасителен пояс, който ни помага да оцелеем в бурното море. Именно тя може да ни преведе през тежките етапи в живота ни.

Какво представлява психологическата устойчивост?

Психологическа устойчивост

Психологическата устойчивост е способността да се справяме и адаптираме в трудни времена, нашето умение да посрещнем изпитанията, да се учим от тях и да намираме силите, куража и мотивацията да продължим напред.

Да сме устойчиви НЕ значи да не се вълнуваме, да не изпитваме стрес и страдание, а да успяваме да преработим болката и емоциите по ефективен начин, който ни осигурява успешно преминаване през тях.

Как може да подсилиш своята психологическа устойчивост?

Фокусирай се върху онова, което е под твой контрол:

Направи си списък с нещата в конкретната ситуация, върху които може да въздействаш. Често преломните събития ни оставят с чувство за безпомощност, което води единствено до тревога и стрес. Помисли какво обаче е в твоя власт и действай в тази посока.

Какво би направил на твое място човек, когото уважаваш и цениш?

Понякога се губим в лабиринта от емоции и трудности. Не можем да се ориентираме кое поведение е ефективно и как да постъпим. Тогава е полезно да се запиташ как би постъпил човек, на когото се възхищаваш. Смяната на перспектива нерядко ни дава отговори, които стоят латентно в нас и чакат да бъдат взети под внимание.

Проявявай приемане и разбиране към себе си:

Филми за герои и супергерои насаждат у нас представата, че всички трябва да сме безстрашни и непоколебими. Това обаче не е човешката природа. Психологическата устойчивост съвсем не означава да сме непоклатими като скали, а точно обратното – да сме гъвкави и когато се огънем под тежестта на страданието, да намерим сили и средства да се върнем отново към душевния си баланс. Затова не се обвинявай, че изпитваш тревога, страх, болка, а приеми тези чувства като израз на това, че си човек.

Почерпи сили от предходни кризи, които си преодолявал/а:

Погледни назад към трудни ситуации, с които си се сблъсквал/а и помисли какво ти е помогнало да се справиш успешно с тях – какви лични качества и нагласи са ти били от полза, на които може да се уповаваш да те преведат през трудностите и сега.

Погрижи се за себе си:

Парадоксално е, но колкото по-зле се чувстваме, толкова повече забравяме и пренебрегваме себе си, от което започваме да се чувстваме още по-зле. Омагьосан кръг, от който можем да излезем само със съзнателни усилия и правене на неща, които обичаме, които ни носят радост, утеха и са нашият малък пристан, на който може да поспрем и отдъхнем.

Погрижи се за другите:

Никой не е самотен остров – живеем в общества, разчитаме едни на други, оцеляваме в сплотеността си. И макар грижата за себе си да е от основополагащо значение, също толкова ключова е грижата и за другите около нас. Помагайки на себе си, ще имаме сили да помагаме на другите. През грижата за ближния ще подхраним усещането си за смисъл и контрол над ситуацията.

Разчитай на приятелите и близките си:

Често нещастието ни кара да се оттеглим от социалната си мрежа и да се затворим „в черупката си.“ Но именно когато сме подложени на стрес, опората на хората, които ни обичат и ценят, е един от важните лостове, който поддържа психологическата устойчивост.

Действай стъпка по стъпка:

Когато сме изправени пред голяма криза или нещастие, обикновено се обезсърчаваме от мащаба и последващото безсилие, което ни връхлита. В такива ситуации е полезно, когато мислено раздробим големия проблем на по-малки единици и респективно – набележим полезни ходове към тях. Не бива да изискваме и очакваме от себе си да намерим кардинално решение, а само да открием малките стъпки, които ни водят в правилната посока.

Бъди благодарен за това, което имаш:

На пръв поглед този съвет може да звучи пораженчески, но редица изследвания доказват, че редовното практикуване на благодарност укрепва усещането ни за лично благоденствие. Може да опиташ упражнението на Мартин Селингман „Кои са добрите събития от деня?“ и да видиш дали смяната на перспектива ще ти донесе доза успокоение.

……………………………………..

Ако търсиш подкрепа в откриването на следващата кариерна стъпка и подготовката за интервю за работа, свържи се с мен на mycareer@iskrabankova.com.

Повече за индивидуалните кариерни консултации може да научиш тук.

Мечтай. Сбъдвай. Бъди.

––––––––

Беше ли ти полезно съдържанието на този пост? Ако „да“, натисни „Харесвам“ бутона, за да знам, че има смисъл да продължавам да създавам и качвам съдържание. Писането е самотно занимание и само през споделената обратна връзка се ориентирам кои теми са значими и ценни за хората, които четат постовете ми. Благодаря ти за подкрепата!

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *