Психологически ефекти от загубата на работа

Как се отразява загубата на работа върху психиката ни?

Чувството за идентичност много често е свързано с кариерата на човек и когато той загуби работата си или му се наложи да работи нещо съвсем различно и неудовлетворително, усещането за собствена значимост бива сериозно разклатено.

В рубриката “Worklife” на BBC се разглежда как загубата на работа и/или неадекватната заетост се отразява психологически на хората и какво биха могли да предприемат като действия.

🔎 Изследвания показват, че тревожността у хората, загубили работата си или работещи нежелана такава, може да се повиши сериозно, а впоследствие – да се отключи депресия 🔔 Установява се, че дори хората, които продължават да имат доходи, след като са останали без работа – примерно от наеми, инвестиции, партньор/роднина, печелещ достатъчно за семейството – са изправени пред сходни психологически проблеми.

Някои от препоръките, включени в статията, са:

✔ За да останете конкурентни на пазара на труда, е необходимо да демонстрирате, че следите новините в сектора, минавате допълнителни тренинги (има много безплатни онлайн обучения) или дори като започнете компромисна за Вас работа, уменията за която са преносими или съотносими по някакъв начин към желаната такава.

✔ Не се изолирайте от професионалната си мрежа и познатите си в опит да прикриете ситуацията си. Важно е да поддържате връзките си с другите, защото обикновено те носят моралната подкрепа, от която имате нужда, а също така могат да се окажат връзката Ви към следващата професионална възможност.

✔ Опитайте се да разглеждате настоящата си ситуация като временно явление. Обърнете се към себе си и помислете: „Какво мога да науча от това?“ Ако се поддадете на страха си, че завинаги ще останете в тази ситуация, това само ще влоши състоянието Ви.

👉 Пълният текст на статията може да намерите тук: https://bbc.in/3nbUPgr

………………………….

Ако търсиш подкрепа в откриването на следващата кариерна стъпка и подготовката за интервю за работа, свържи се с мен на mycareer@iskrabankova.com.

Повече за индивидуалните кариерни консултации може да научиш тук.

Мечтай. Сбъдвай. Бъди.

––––––––

Беше ли ти полезно съдържанието на този пост? Ако „да“, натисни „Харесвам“ бутона, за да знам, че има смисъл да продължавам да създавам и качвам съдържание. Писането е самотно занимание и само през споделената обратна връзка се ориентирам кои теми са значими и ценни за хората, които четат постовете ми. Благодаря ти за подкрепата!

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *