Резултатно-ориентирани цели срещу процесно-ориентирани цели: Кой е по-добрият подход?

Когато говорим за поставяне на цели, обикновено се съсредоточаваме върху резултатите и постиженията. Но дали това е най-ефективният подход? Днес ще разгледаме две различни стратегии – ориентирани към резултата цели (outcome-based) и процесно-ориентирани цели (process-based) и ще обсъдим кои са предимствата им.

Ориентирани към резултати цели

Ориентираните към резултати цели се фокусират върху конкретния резултат, който искаме да постигнем. Тези цели са свързани със специфично постижение или резултат, като например да получим повишение на работното място. При тях успешността се измерва според постигнатите цели, а не според вложените усилия и конкретни действия. Ориентираните към резултати цели ни предоставят ясна ориентация и мерило за успех. Те ни подтикват към конкретни действия, насочени към постигането на желания резултат.

Процесно-ориентирани цели

Процесно-ориентирани цели се фокусират върху самия процес на постигане на целите. Вместо да се концентрираме само върху крайния резултат (пр. „Искам нова работа“), тези цели подчертават важността на усилията, които влагаме в дадена дейност или проект (пр. „Всяка седмица ще преглеждам обявите и ще кандидатствам по тези, за които отговарям“). Процесно-ориентираните цели ни насърчават да се фокусираме върху самия процес и да се радваме на прогреса и развитието си. Те ни помагат да се насладим на пътя, като същевременно се стремим към постигане на целта.

Kомбинирането на двете стратегии може да бъде най-ефективното решение. Постигането на конкретен резултат може да бъде мотивиращ фактор, докато наслаждаването на процеса и ученето през него ни дават по-дълготрайно удовлетворение и развитие.

Ако търсиш подкрепа в процеса на кариерна промяна, може да се свържеш с мен и да насрочиш среща, като ми пишеш на mycareer@iskrabankova.com.

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *