Смяна на работното място или промяна в кариерата?

кариерна промяна

В предишната статия „Как да разпознаем дали имаме нужда от кариерна промяна?“ разгледахме някои от основните сигнали, с които нашите емоции и тяло ни подсказват, че имаме нужда от промяна в професионален план.

Следва обаче и другият голям въпрос:

Нужда от смяна на работното място ли имаш или нужда от по-голяма кариерна промяна?

Преди да си отговориш на този въпрос, нека да видим какво значи да смениш работата си и кариерата:

Смяна на работното място

 • Подобна роля: Когато сменяш работата, често преминаваш към позиция, която е сходна с тази, която си заемал/а досега.
 • Различен работодател: Промяната на работа обикновено включва преминаване към друга организация или фирма.

Кариерна промяна

 • Нова професия: Смяната на кариера води до нова професия, която изисква различни умения и квалификации.
 • Различна индустрия: Промяната в кариерата може да включва и смяна на индустрията.
 • Стартиране на самостоятелна дейност/бизнес: Причислявам стартирането на собствена практика и бизнес също към кариерната промяна, защото дори да продължим в същия професионален път (напр. от „Специалист реклама“ в организация преминаваш към създаване на собствена рекламна агенция), този път изисква изключително голяма промяна в начина, по който сме свикнали да правим нещата и води със себе си научаването на изключително много нови умения.

Как да разграничиш между нуждата от промяна в работата и промяна в кариерната посока?

Анализирай своите умения и интереси:

Смяна на работното място: Ако усещаш, че уменията и интересите ти съвпадат с настоящата ти кариерна посока, но не с конкретната позиция или компания, това може да е знак, че просто трябва да смениш работодателя. Пример: Обичаш да програмираш, но работодателят ти не дава възможност да се изявиш и развиваш в йерархията – може би е време да потърсиш друга фирма.

Кариерна промяна: Ако си изгубил/а интерес към цялата област, в която работиш, това може да е знак, че трябва да разгледаш нова кариерна посока. Пример: Бил си запален/а по финансите, но сега те ти се струват монотонни и безинтересни – може би трябва да преосмислиш кариерата си.

Погледни назад към своята кариерна история:

Смяна на работното място: Ако си бил/а удовлетворен/а от естеството на работата си в други организации в същата област, може би просто имаш нужда от промяна в работната среда. Пример: Ако си бил щастлив/а в малка фирма, но сега си в голяма корпорация и не се чувстваш добре – може би трябва да се върнеш към по-малка компания, но да запазиш кариерната посока.

Кариерна промяна: Ако сменяш различни компании, но продължаваш да се чувстваш непълноценен/на или безрадостен/на от това, което правиш, може би е време да смениш генерално сферата на дейност. Пример: Работил/а си в продажбите в различни фирми и никъде не си открил/а удовлетворение – може би трябва да избереш друга област.

Разгледай своите ценности и цели:

Смяна на работното място: Ако твоите ценности и цели съвпадат с кариерната ти посока, но не и с конкретната компания, тогава проблемът може да е само в текущата ти работа. Пример: Цениш сигурността и ясните процеси, но работиш в хаотична start-up компания, която не се стреми към това – може би трябва да намериш работа в организация, която споделя твоите ценности.

Кариерна промяна: Ако осъзнаеш, че твоите ценности и цели са се променили и вече не съвпадат с кариерния избор, който си направил/а, това може да е знак за необходимост от по-дълбока промяна. Пример: Бил/а си щастлив/а, работейки в голяма корпорация, където всичко е било структурирано и предвидимо. Обаче с времето си започнал/а да усещаш, че търсиш по-голяма гъвкавост и независимост в професионалния си живот. Тази нововъзникнала ценност „свобода“ може да те насочи към стартиране на собствен бизнес, където да имаш размаха да определяш своята визия, цели и начин на работа.

Въпроси за саморефлексия:

Въпросите за саморефлексия са отличен инструмент за размисъл и самопознание. Те могат да ти помогнат да разбереш корените на собствените чувства и мотиви и да направиш осъзнат избор. Ето няколко въпроса, които да те насочат към размисъл за това дали имаш нужда от промяна в работното място или в кариерата:

 1. Какво те кара да станеш сутрин от леглото и да отидеш на работа? Ентусиазъм или задължение?
 2. Какво изпитваш, когато мислиш за текущата си работа? Удовлетворение, стрес, радост или безнадеждност?
 3. Изпитваш ли усещане за смисъл от работата, която вършиш?
 4. Пробвал/а ли си да смениш работата и си установил/а, че и в новата организация не се чувстваш удовлетворен/а? Каква е причината според теб?
 5. Има ли нещо в текущата ти кариерна посока, което те вдъхновява и те кара да искаш да се развиваш в нея?
 6. Ако имаш възможността да направиш кардинална промяна в живота си утре, каква би била тя и защо?
 7. Каква връзка виждаш между личния си живот и кариерата? Влияят ли един върху друг и по какъв начин?
 8. Какво би направило работното ти място идеално за теб?
 9. Какви са твоите страхове и съмнения, свързани с промяната на кариерната посока или работата? Как можеш да ги преодолееш?
 10. Какви са твоите истински страсти и интереси, и как те се отразяват на текущата ти кариера? Можеш ли да ги включиш по-добре в професионалния си живот?
 11. Какво би казал/а на себе си, ако имаше възможността да се върнеш назад във времето и да дадеш съвет за кариерата си на твоето по-младо Аз?

Тези въпроси могат да помогнат на човек да разбере своите чувства и мисли по отношение на кариерата и да направи информирани и осмислени решения за бъдещето.

В заключение:

Процесът на саморефлексия може да бъде допълнен и обогатен с още подходящи инструменти и ресурси. Аз мога да те подпомогна в откриването на отговора дали да смениш работното място или кариерната посока чрез индивидуалната програма „Каква работа е подходяща за мен?“ През нея ще анализираме твоите индивидуални предпочитания, умения и цели, за да можеш по-уверено да си отговориш на въпроса: „От какъв тип промяна в работата имам нужда?“

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *