Емоционална пластичност

💡 „Стани продуцент на собствения си живот.“ Това е една от препоръките на д-р Сюзън Дейвид в книгата й „Емоционалната пластичност“ (2017, издателство „Гнездото“). В нея тя дава дефиниция на емоционалната пластичност и завършва книгата със съвети как да станем истински:

„Емоционалната пластичност означава да се освободиш от напрежението, да се отпуснеш и да живееш с повече осъзнатост. Означава да вземеш решение по какъв начин ще реагираш на предупредителната система на емоциите си. (…) Емоционално пластичните хора са динамични. Те проявяват гъвкавост във взаимодействието си със сложния, бързо променящ се свят, в който живеем. Понасят високи нива на стрес и преодоляват неуспехите, като в същото време остават ангажирани, открити и възприемчиви. Разбират, че животът не винаги е лек, но продължават напред, водени от ценностите, в които истински вярват.“ (…)

„Можем да станем ИСТИНСКИ, да придобием пластичност, не с вълшебство, а с поредица от малки ежедневни стъпки през целия си живот. Това пътешествие започва още днес. Ето как:

✅ Приеми се такъв, какъвто си (с кривия си нос, с „добрите“ и „лошите“ си емоции), със съчувствие, кураж и любопитство.

✅ Приветствай вътрешните си преживявания, изучавай очертанията им и им вдъхвай нов живот.

✅ Приеми, че непрекъснато се развиваш и се освободи от историите, които вече не са ти нужни.

✅ Приеми, че да си жив, понякога означава да бъдеш нараняван, да губиш, да се тревожиш и да грешиш.

✅ Пусни стремежа към съвършенство, за да се радваш на любовта и на живота.

✅ Разтвори сърцето си за любовта, която идва с болката и за болката, която идва с любовта; за успеха, който идва с несполуката и за несполуката, която идва с успеха.

✅ Изостави идеята, че нищо не може да те уплаши и се изправи пред страховете си, като се ръководиш от ценностите си и от това, което има значение за теб. Куражът не е отсъствие на страх; куражът е да живееш заедно със страховете си.

✅ Избери смелостта пред удобството, впускай се в нови възможности, за да се учиш и развиваш, вместо да се примиряваш с обстоятелствата.

✅ Приеми, че красотата на живота е неразделна част от неговата уязвимост.“

………………………….

Ако търсиш подкрепа в откриването на следващата кариерна стъпка и подготовката за интервю за работа, свържи се с мен на mycareer@iskrabankova.com.

Повече за индивидуалните кариерни консултации може да научиш тук.

Мечтай. Сбъдвай. Бъди.

––––––––

Беше ли ти полезно съдържанието на този пост? Ако „да“, натисни „Харесвам“ бутона, за да знам, че има смисъл да продължавам да създавам и качвам съдържание. Писането е самотно занимание и само през споделената обратна връзка се ориентирам кои теми са значими и ценни за хората, които четат постовете ми. Благодаря ти за подкрепата!

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *