Ако си на кариерен кръстопът и се чудиш накъде да поемеш, в поредица от 10 поста ще споделя 10 препоръки, които могат да ти подскажат идеи как да продължиш.

Препоръка #1: Не бързай – кариерната промяна първо почва с промяна вътре в нас и минава през етапи:

⏳ Когато се почувстваш изчерпан/а в ролята, която заемаш, първо поспри и си дай време да се огледаш, да помислиш, да почувстваш. Това е етапът, наречен „Краят“ в модела за преход на Бриджис („Bridges Transition Model”). Осъзнаваш, че това, което си имал/а, вече го няма. Удовлетворението от работата е изчезнало, смисълът и посоката, които си следвал/а, са изгубени. В тази фаза обикновено ни заливат негативни чувства – гняв, страх, отрицание, тъга. Най-често този етап е белязан от съпротивление – не искаме да признаем пред себе си, че всичко свършва.

⚖ Вторият етап, през който човек обикновено преминава, се нарича “Неутрална зона“, защото се озоваваш някъде по средата между старото и новото – това е мостът, който свързва минало и бъдеще. Все още си привързан/а към нещата, такива, каквито са били преди, но в същото време започва невидим процес на адаптация към промяната. Чувствата, които характеризират този етап, са объркване, фрустрация, апатия, скептицизъм, дезориентация. Обикновено хората искат бързо да прескочат тази фаза, но успешното й преминаване е свързано с това да си дадем време, да останем насаме със себе си, да се пренастроим психически, така че да се подготвим за трансформацията, която ни предстои.

✨ Третият етап е „Новото начало“ – етапът на приемането и ангажирането с нова кариерна посока. Това е мястото, където ни се иска да се озовем магически, без да преминаваме през всички негативни емоции на предходните два етапа. Но истината е, че едва след като сме били искрени със себе си и сме преминали през тъгата, безсилието и фрустрацията, успяваме да стигнем този етап. На този етап изпитваме въодушевление, прилив на енергия, висока мотивация да реализираме идеите си. Когато стигнем тук, вече сме готови да се впуснем устремено към новото начало. Имаме силата, хъса и издръжливостта да следваме нов път.

Виж всички препоръки за кариерна промяна в блог секцията на сайта ми.

Ако търсиш подкрепа в откриването на следващата кариерна стъпка и подготовката за интервю за работа, свържи се с мен на mycareer@iskrabankova.com.

Повече за индивидуалните кариерни консултации може да научиш тук.

Мечтай. Сбъдвай. Бъди.

––––––––

Беше ли ти полезно съдържанието на този пост? Ако „да“, натисни „Харесвам“ бутона, за да знам, че има смисъл да продължавам да създавам и качвам безплатно съдържание. Писането е самотно занимание и само през споделената обратна връзка се ориентирам кои теми са значими и ценни за хората, които четат постовете ми. Благодаря ти за подкрепата!

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *