„Теория за избор на професия“ на Джон Холанд

Какво представлява „Теория за избор на професия“?

„Теорията за избор на професия“ на Джон Холанд е може би една от най-популярните в кариерното консултиране. Създадена през 1959 г., тя се използва и до днес в подпомагането на хората да изберат с каква професия да се занимават. След нея, разбира се, има още много модели и теории, които са надградили и обогатили практиката на кариерното консултиране, но тя все още е стандарт за откриване на личните кариерни предпочитания.

Според теорията, когато хората се занимават с работа, която отговаря на техните интереси, те са по-продуктивни и удовлетворени от професионалния си живот.

Влияние върху това какво съчетание от интереси ще развием зависи както от генетични предразположености, така и от средата, в която сме израснали, хората, на които сме се възхищавали и дори до колко сме имали възможността да практикуваме дейностите, характерни за даден тип.

Типове хора в зависимост от основните им интереси:

Моделът на Холанд разделя хората на 6 типа в зависимост от основните им интереси:

  1. Р – Реалистичен тип (правещ)
  2. И – Изследователски тип (мислещ)
  3. А – Артистичен тип (творчески)
  4. С – Социален тип (помагащ)
  5. П – Предприемачески тип (убеждаващ)
  6. К – Конвенционален тип (организатор)

Всеки от шестте типа притежава специфични характеристики. Обикновено повечето хора не отговарят само на един-единствен тип в чист вид, а проявяват комбинация от няколко, като се смята, че най-изявените 3 типа интереси са водещи за избор на професия. Затова и когато се попълват въпросници, базирани на теорията на Холанд, човек получава код от 3 букви, всяка от които съответства на изявените при човека тип професионални интереси.  

Моделът на Холанд се илюстрира под формата на шестоъгълник (виж схемата), във всеки от ъглите на който стои определен тип, като типовете, които се намират един до друг в шестоъгълника, е по-вероятно да са в една комбинация:

Диаграма на „Теорията за избор на професия“ на Джон Холанд, която се използва в кариерното консултиране.

Основни характеристики на 6те типа в теорията на Холанд:

Р – Реалистичен тип – Обичат да работят основно с ръцете си, да поправят, създават, строят или асемблират неща, използвайки инструменти и машини. Често обичат да работят на открито. Подходящи професии за тях са инженери, майстори, градинари, треньори на животни и др.

И – Изследователски тип – Обичат да откриват и да изследват идеи, да наблюдават, експериментират, да задават въпроси и да разрешават проблеми. Сред професиите, които кореспондират на този тип, са: научни работници, химици, изследователи в различни дисциплини, археолози и др.

А – Артистичен тип – Предпочитат да използват думи, танци, музика, рисуване и др. творчески дейности, през които да комуникират, да се изразяват и да създават неща. Обикновено избират професии на артисти, певци, танцьори, писатели, фотографи, архитекти.

С – Социален тип – Обичат да работят с хора, да преподават, да информират, да помагат, лекуват и като цяло да се грижат за добруването на другите. Професиите, където най-често откриваме този тип хора, са учители, лекари, медицински сестри, социални работници, психотерапевти, кариерни консултанти  и др.

П – Предприемачески тип – Това са хора, които обичат да ръководят, да задават посока, да влияят на другите, да постигат организационни цели или да имат собствен бизнес. Обикновено стават адвокати, търговци, собственици на бизнес, мениджъри, политици.

К – Конвенционален тип – Обичат да се занимават със задачи, които включват организиране на информация, следване на процедури, работа с числа, прецизност. Подходящи за тях са професии на счетоводители, банкови служители, данъчни специалисти, военни, офис служители.

……………………………………..

Ако търсиш подкрепа в откриването на следващата кариерна стъпка и подготовката за интервю за работа, свържи се с мен на mycareer@iskrabankova.com.

Повече за индивидуалните кариерни консултации може да научиш тук.

Мечтай. Сбъдвай. Бъди.

––––––––

Беше ли ти полезно съдържанието на този пост? Ако „да“, натисни „Харесвам“ бутона, за да знам, че има смисъл да продължавам да създавам и качвам съдържание. Писането е самотно занимание и само през споделената обратна връзка се ориентирам кои теми са значими и ценни за хората, които четат постовете ми. Благодаря ти за подкрепата!

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *