Позитивната психология се фокусира върху разпознаването и култивирането на индивидуалните сили и добродетели. Това направление подкрепя идеята, че откриването и развитието на нашите силни страни допринася за изпитване на чувство за благополучие и успешно справяне с живота.

Много от клиентите, с които работя, нямат ясна картина за това кои са силните им страни и поради това изпитват неувереност, страх да рискуват и да действат в посока сбъдването на професионалните мечти.

Тук съм събрала няколко лесни и ефективни стъпки, които да ни помогнат да разширим разбирането си за това в какво сме добри и да го затвърдим през използването на различни техники:

Самооценка и рефлексия:

Отделянето на време за самооценка е основен начин за идентифициране на силните ни страни. Въпроси, които може да си зададем, включват: Какви задачи ми доставят удоволствие и ми се отдават лесно? Къде съм постигнал/а успех в миналото? Какви способности ми помогнаха да постигна тези успехи?

Получаване на обратна връзка

Колегите, мениджърите и дори семейството и приятелите могат да ни предложат ценни възгледи относно нашия потенциал и силни страни. Може да ги попитаме какво смятат, че ни отличава от другите или в какво смятат, че се справяме с лекота.

Психометрични тестове

Съществуват много видове психометрични тестове, които могат да помогнат за определяне на силните страни и слабости, като например Myers-Briggs Type Indicator, StrengthsFinder или DISC Assessment. Лично аз ползвам в практиката си въпросник, базиран на DISC методологията, който дава много пълна картина за силните страни на човек в работата. Може да научиш повече за теорията в статията на блога ми: https://bit.ly/3qfoLxY

Търсене на общ знаменател

Може да разгледаме предишните си работни места, проекти и изпълнени задачи. Какво общо има между тези, с които сме се справили успешно или са ни доставили удоволствие? Отговорът на този въпрос може да ни помогне да идентифицирате общи теми и силни страни.

Предизвикателства и трудности

Това може да звучи контраинтуитивно, но трудностите, през които сме минали, могат също така да ни помогнат да идентифицирате силните си страни. Как сте сме справяли с препятствия и затруднения? Какви умения или ресурси сме използвали, за да преодолеем проблемите? Стратегиите, които сте приложили в трудни ситуации, могат да разкрият значими наши силни страни.

Ако имаш нужда да разбереш повече за себе си и как да постигнеш своите професионални цели, може да се свържеш с мен на mycareer@iskrabankova.com.

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *