Какво е „токсична позитивност“?

„Токсична позитивност“ е термин, който се използва за описание на прекалено положителното или оптимистично отношение, което може да бъде нереалистично и дори вредно. Това е идеята, че трябва винаги да се стремим към положително настроение и поглед към живота, като избягваме отрицателните емоции или мисли, независимо от обстоятелствата.

В опита си да насърчава позитивността, много работни места  на практика принуждават служителите си да фокусират вниманието си само върху „положителното“, изключвайки всичко друго. Токсичната позитивност е всъщност форма на газлайтинг – термин, който се използва, когато някой ни кара да се съмняваме в собственото си усещане за реалността. Тя може да ни накара да крием своите отрицателни чувства (които обаче не изчезват магически, а тлеят и ни вредят), да рационализираме негативни преживявания и да прилагаме на свой ред газлайтинг тактики към колегите си.

Въпреки че оптимизмът е полезен инструмент, не е възможно винаги да сме щастливи. Много хора обаче се чувстват задължени да бъдат. Повече от 75% от анкетираните в проучване на Science of People заявяват, че „понякога, често или много често игнорират емоциите си в полза на щастието.“ Още 67.8% споделят, че са изпитали токсична позитивност дори през предходната седмица.

Как можем да разпознаем токсичната позитивност на работното си място:

Потискане на конструктивната критика

Не смеем да споделим за работни проблеми пред ръководството. Притесняваме се да изразим истинското си отношение, защото усещаме, че отрицателните коментари ще бъдат осъдени.

Отхвърляне на отрицателните емоции

Друг знак за токсична позитивност, е, ако чувстваме, че не можем да изразим отрицателни емоции, без те да бъдат отхвърлени като незначителни или неуместни.

Създаване на чувство за вина, че не се справяме

Мениджърите настояват, че справянето с нереалистични работни натоварвания и спазването на невъзможни срокове е въпрос на достатъчно усилена работа. Ако не успяваш, проблемът не е в натоварването, в а в твоята неспособност да се справиш с него.

Изолация или изключване

Ясен знак за токсична позитивност на работното място е, ако, изразявайки отрицателни чувства или опасения, оставаме изолирани или изключени от другите.

Прекален оптимизъм

Нереалистичните очаквания за успех или прекалено оптимистичните виждания могат да бъдат знак за токсична позитивност. Дори ако компанията ни видимо минава през труден период, мениджмънтът продължава да отрича трудностите и да ни приканва да си вършим работата, все едно всичко е наред.

Заключение:

Токсичната позитивност може да доведе до изключване на конструктивна критика, отричане на отрицателните емоции и създаване на чувство за вина при справяне със сложни ситуации. За да се справим с токсичната позитивност, е важно да бъдем осведомени за нейните симптоми и да създадем баланс между положителните и отрицателните аспекти на работната среда. Подкрепа, разбиране и открита комуникация са от съществено значение за създаването на здравословна и подкрепяща работна обстановка.

Ако търсиш подкрепа с разрешаването на проблеми на работното място, услугата „Кариерна подкрепа“ е за теб“. Свържи се с мен на mycareer@iskrabankova.com и запази своята сесия.

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *