Упражнение за разрешаване на кариерна дилема: „Въображаеми разговори“

Кариерна дилема

В кариерното консултиране използваме редица упражнения, която ни помагат да вземем решение за кариерен казус, пред който сме изправени. Често хората се обръщат към мен с въпроси като „Време ли е да сменя работата си?“, „Имам различни идеи за развитие, но не мога да избера коя от тях да следвам…“, „Кое от двете предложения за работа да избера?“ и др.

Ако и ти си изправен/а пред конкретна дилема и не можеш да вземеш решение, едно просто, но много ефективно упражнение е т.нар. „Въображаеми разговори.“*

Упражнението цели да подпомогне човек да направи избор, като наблюдава и анализира ситуацията си в перспектива. Когато сме изправени пред трудно решение с много променливи, обикновено задълбаваме в ненужни детайли и не можем да видим голямата картина.

В същото време никой страничен наблюдател не може напълно да се потопи в ситуацията ни, в нашите ценности, мечти, страхове и надежди, за да може да ни даде напълно съответстващ съвет, който да приемем.

Тази техника позволява на човек едновременно да смени перспективата и погледа към ситуацията, като през цялото време остане в съзвучие със самия себе си. Това се случва през силата на въображението, което използва целия ни наличен опит, житейски истории и натрупано знание, за да ни предостави бърз, кратък и обобщен отговор за нашата дилема.

Какви са стъпките в това упражнение?

Стъпка 1: Избор на въображаем събеседник

Представи си някой човек, когото уважаваш и знаеш, че би могъл да ти даде добър съвет. Може да е човек, когото лично познаваш или такъв, когото никога не си срещал, но му се възхищаваш (историческа личност, виден човек от наука, изкуство, спорт и др. области)

Стъпка 2: Какъв съвет би ти дал?

Затвори очи и си представи първо, че разказваш на този човек своята настояща дилема. Излагането на проблема ти позволява по-добре да структурираш трудностите, през които преминаваш и да изкристализират съпътстващите мисли и чувства. След това попитай на ум своя въображаем събеседник какъв съвет би ти дал. Как би те насърчил да действаш в ситуацията?

Стъпка 3: Какво е значението на посланието?

След като си получил съвета, помисли върху значението му. Това на практика е съветът, който твоят ум ти дава, макар и през думите на избран ролеви модел. Помисли върху въпросите:

  • Струва ли ти се, че съветът е добър?
  • Какво в съвета ти допада?
  • Има ли аспекти в съвета, които не ти се струват полезни?
  • Мислиш ли, че би искал/можеш да последваш съвета?
  • Ако не, каква би могла да е причината?
  • Какво трябва да се промени, за да можеш да последваш съвета?
  • Каква е първата стъпка, която трябва да предприемеш?

*Упражнението е от книгата: Yates, J. (2018). The Career Coaching Toolkit (1st ed.). Routledge.

Ако търсиш подкрепа в разрешаването на конкретен казус, може да се свържеш с мен на mycareer@iskrabankova.com.

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *