Интервюто за работа е ключов момент в процеса на търсене на работа и често може да бъде източник на стрес и несигурност. Всеки от нас иска да направи най-доброто впечатление, но понякога, без да осъзнаваме, допускаме грешки, които могат да ни костват желаната позиция. Разгледайте петте най-чести грешки, които хората правят по време на интервюта за работа и как да ги избегнем, за да се представим в най-добрата светлина пред потенциалните работодатели:

Показване на слаба мотивация за компанията

Най-лесният начин да избегнеш тази грешка е да разгледаш сайта и социалните профили на компанията преди интервюто. Сподели какво си научил/а и защо искаш да се присъединиш към нея. Работодателите искат да се уверят, че работата и тяхната организация са наистина атрактивни за теб, а не си изпратил/а CVто си случайно.

Негативни коментари относно предишни работодатели

Отговорът на въпроса „Защо напуснахте работата си?“ често води до прекомерно крайни коментари за предишните работодатели. Важно е да споделиш какво е довело до решението ти, но го направи по дипломатичен и уважителен начин. Акцентирай на това, което си научил/а на предишната работа и което може да привнесеш в новата. Така ще покажеш, че си способен/на да извличаш уроци дори от трудни ситуации и да продължаваш напред.

Неясни отговори

Ако не си обмислил/а как да отговориш на най-типичните интервю въпроси, е много вероятно да дадеш несигурни, размити и неубедителни отговори. Интровертите обикновено не успяват да кажат нищо за себе си, а екстровертите казват много повече, отколкото трябва. Помисли за най-често задаваните въпроси и предварително си структурирай на ум или на лист хартия важните неща за твоя опит и умения, които да споделиш.

Прекалено сме стресирани

Това е може би една от най-честите причини хората да „загубят ума и дума“ по време на интервю и после горчиво да съжаляват. Има различни техники да свалим напрежението – от медитация, през йога, регулиране на дишането, разходка в природата, сауна, ароматни соли. Използвай това, което работи за теб, непосредствено преди интервюто.

Пропускаме да подчертаем свои ключови умения и успехи

Нерядко имаме очакването, че нашите умения си личат от CV. Това донякъде е така, но може да има още много кандидати със сходно CV. От нас зависи по време на интервюто да се отличим, като подчертаем в какво сме добри. Това не значи просто да се себевъзхваляваме, а да помислим предварително и да използваме конкретни примери и постижения от професионалния ни опит, които илюстрират как можем да се справим с новата роля.

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *