Преходът към нова професия носи със себе си и риск от грешки, които може да доведат до фрустрации и дори до неуспех в начинанието. Нека разгледаме някои от най-честите грешки, които хората допускат при смяна на кариерата. Към всяка от тях съм дала предложение как да бъде смекчен рискът от нея.

5 грешки при смяна на кариерна посока

Грешка: Смяна на кариера без ясна цел

Как да намалиш риска от нея?

Основен елемент при смяна на кариера е да имаш ясно дефинирана цел. Защо искаш промяна? Към какво се стремиш? Какъв човек би искал да бъдеш и как може да се реализираш през кариерата? Опитай се да избегнеш решения, базирани само на неудовлетворение от настоящата си работа. Важно е да знаеш не само от какво бягаш, но и къде искаш да стигнеш. Иначе пак ще се озовеш в същата позиция и то много скоро.

Грешка: Нереалистични очаквания

Как да намалиш риска от нея?

Мечтите са прекрасни – вдъхновяващи, ентусиазиращи, мотивиращи. Обаче само те не са достатъчни за успешна кариерна промяна. Важно е да ги съпоставиш с реалността. Имай предвид, че преходът към нова кариера може да отнеме време, много усилия, понякога и разочарования, откази и отхвърляне. Възможно е да изисква обучение, инвестиция на средства или дори по-ниска заплата в началото. Не пропускай да анализираш какво ще трябва да дадеш в краткосрочен план, за да постигнеш дългосрочната си цел.

Грешка: Недостатъчно себеизследване и проучване на пазара на труд

Как да намалиш риска от нея?

Преди да се ангажираш с нова кариера, увери се, че имаш добро самопознание за себе си – интереси, ценности, умения, силни страни. Проучи пазара на труда – има ли търсене за професията, която си избрал/а или в най-добрия случай може да е твое странично хоби, но не и дейност, която изкарва доходи за живеене. Разбери също какви умения, образование и опит са необходими. Възможно ли е да се преодолеят тези бариери?

Грешка: Пренебрегване на мрежата от контакти

Как да намалиш риска от нея?

Чудесно е да кандидатстваш през различни сайтове за работа, но често това се оказва недостатъчно, особено когато искаш да смениш кариерна посока. Твоят професионален и личен кръг може да бъде изключително ценен ресурс при смяна на кариерата. Те могат да предложат съвети, информация или дори възможности за работа. Според различни проучвания между 70% и 85% от хората си намират работа през контактите сиТази тенденция важи с особена сила за хората, които правят кариерна промяна. 

Грешка: Липса на анализ как промяната ще се отрази върху други сфери от живота

Как да намалиш риска от нея?

Когато се сменя кариерата, е важно да се има предвид, че тя не е изолирана част от живота ти, а влияе върху и се влияе от всички други аспекти на битието ти. Важно е да се увериш, че промяната, която правиш, е в синхрон с останалите аспекти – семейство, лични цели, здраве, хобита, свободно време, приятели ти и др.

При нужда от подкрепа в този, изпълнен с предизвикателства път на кариерна промяна, мога да ти съдействам с експертни познания, подкрепа и мотивация през програмата „Успешна кариерна промяна.“

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *