Съществуват различни митове и заблуждения около темата за кариерна промяна. Освен  вълнение около възможността за лично и професионално преоткриване, се сблъскваме с някои предубеждения, които могат да ни разколебаят и да ни спрат да следваме своите мечти. В тази статия ще разгледам някои от най-често срещаните митове за промяна на кариерата и ще предложа един по-балансиран и реалистичен поглед върху този важен процес.

Мит: „Смяната на кариера е за млади хора.“

Реалност: Никога не е твърде късно да смениш кариерата си. Важното е да намериш професионален път, който те удовлетворява. Ако си мислиш, че вече си „стар/а“ за нова кариера, помисли колко още години ти остават до пенсия? 10, 15, 20? Искаш ли да продължиш да вършиш десетки години нещо, което искрено не харесваш?

Мит: „Трябва да започнеш отначало, ако смениш кариерата си.“

Реалност: Много от уменията и опита, които си придобил/а в предишната си кариера, са преносими и могат да бъдат приложими в новата ти роля. Такива умения са междуличностните, организационните, за решаване на проблеми, технологични, за вземане на решения и други. Много често хората, които в зряла възраст правят промяна, наистина се налага да се върнат 2-3 стъпки назад в йерархията, но благодарение на преносимите си умения се доказват бързо и в рамките на 1-2 години успяват да си извоюват експертна роля.

Мит: „Ако смениш кариерата си, предишната ти работа е била загуба на време.“

Реалност: Всеки опит, който си натрупал/а, е ценен и ти помага да научиш повече за себе си, за своя стил на работа, за това какво ти харесва и не ти харесва. Развиваш преносими умения, които може да използваш в широко разнообразие от професии. Развиваш се като личност и разгръщаш своя потенциал. Ако обаче стигнеш предел, когато вече не харесваш работата си, носталгията по отминалото време може само да ти пречи да продължиш да развиваш и осъществяваш себе си.

Мит: „Смяната на кариера е рискована“

Реалност: Всяка голяма промяна носи със себе си известен риск, но с правилната подготовка, планиране и подкрепа, може да направиш успешен преход към нова кариера. Услугите на кариерен консултант също могат да ти бъдат полезни в целеполагането и изпълнението на плана за реализация в новата кариера.

Мит: „Трябва да имам гаранция за успех преди да сменя кариерата си.“

Реалност: Дори и да имаш най-добре обмисления план за преход към нова кариера, не е възможно да гадаеш бъдещето, нито да предвидиш всичко, което може да се обърка по пътя.  Част от прехода към нова кариера или бизнес начинание включва да сме готови да се адаптираме и да се учим по пътя. Ако имаме яснота кои сме, какво искаме, какво можем и какво предлага пазарът на труда – тогава имаме много добри предпоставки за успех, но гаранция – няма кой да ни даде.

Заключение:

Смяната на кариера е пътешествие, което носи предизвикателства, но също така и вълнуващи възможности. Важно е да си отворен за учене, адаптация и да не забравяш ценността на своя уникален опит и личност. Митовете около смяната на кариера съществуват, но не трябва да те спират от постигането на това, което наистина желаеш.

Ако търсиш подкрепа в процеса на кариерна промяна, може да се свържеш с мен и да насрочиш среща, като ми пишеш на mycareer@iskrabankova.com.

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *