Промяната в кариерата може да е едно от най-големите предизвикателства, пред които се изправяме. Много от нас се колебаят да направят първата стъпка, защото страхът от неизвестното ни парализира.

Но знаеш ли какво? Има начини да се справим с този страх и да продължим напред с увереност. Научи повече в слайдовете към този пост.

Изследвай своите страхове:

Най-добрата първа стъпка е да се изправиш пред страха си от промяна и да откриеш какво стои зад него. Задай си въпросите:

Какво точно ме плаши от тази промяна?,

Какво е най-лошото, което може да се случи?“

Какво е най-доброто, което може да се случи?“ и най-накрая:

„Какво ти се струва най-реалистично да се случи, ако направиш промяна?“

Осъзнаването и изразяването на конкретните ни страхове може да ни помогне да ги преодолеем. Освен това, когато разберем, че мислим в крайности, отваряме вратата пред възможността да осъзнаем, че нещата съвсем не са толкова драматични.

Информирай се:

Знанието е сила – то може да превърне страха в увереност и да ти даде яснота за това какво може да очакваш. Отдели време да разучиш работните позиции или сфери, които те привличат. Потърси информация онлайн, прочети статии, гледай видеоклипове за професиите (има много такива на английски език в YouTube) или дори се свържи с хора, които вече работят в тази област. Колкото повече научиш, толкова по-готов/a ще се чувстваш да направиш следващата стъпка.

Състави план, но бъди гъвкав/а:

Започни с изграждането на план за промяната в кариерата си, като определиш конкретни стъпки, които трябва да предприемеш. Но помни, че важно е да си готов за промени дори в плана за промяна 😊. Нещата рядко вървят точно както сме ги планирали, и това е ОК. Гъвкавостта ти помага да се адаптираш към нови обстоятелства и да използваш възникващите възможности. Не се страхувай да коригираш курса си, ако срещнеш препятствия или откриеш нови, по-добри пътеки.

Намери подкрепа:

Търси хората, които те вдъхновяват и подкрепят в твоите стремежи. Това може да бъде ментор, който вече е преминал пътя, който ти предстои, кариерен консултант или просто семейството и приятелите ти, които да ти дават сила и увереност. Споделяй с тях своите страхове и съмнения, както и малките победи по пътя към промяната. Знаейки, че имаш тяхната подкрепа, можеш значително да намалиш бремето на несигурността и да ускориш своята преход.

Отбелязвай малките успехи:

Не подминавай нито един малък успех! Всяка стъпка напред, дори и да ти се струва незначителна, е част от твоето голямо пътешествие към промяна. Споделяй успехите си с близките си и/или ги записвай в личен дневник. Празнувай всяка постигната цел, тъй като тя те доближава до крайната ти дестинация.

Искаш ли да направиш кариерна промяна? Програмата „Успешна кариерна промяна“ може да ти даде нужната доза яснота, структура и посока да го направиш.

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *