5 неща, които са извън нашия контрол по време на интервю за работа

Когато се явяваме на интервю за работа, често се фокусираме върху представянето си и усилията да направим добро впечатление. Въпреки това, има определени аспекти, които остават извън нашия контрол. Разглеждането на тези фактори ни помага да разберем, че не винаги резултатът от интервюто зависи изцяло от нас.

Съвместимост с мениджъра

Не можем да контролираме дали личността ни ще отговори на предпочитанията на бъдещия мениджър. Истината е, че понякога квалификациите не са достатъчни – при равни други условия често печели кандидатът, който най-добре си пасва с мениджъра.

Конкуренция

Качеството и броят на другите кандидати са извън нашето влияние. Можем да направим най-доброто, на което сме способни и пак да има друг кандидат, който да е по-убедителен от нас. И обратното – понякога могат да ни изберат за позиция, не защото сме най-подходящи, а защото не е имало други кандидати.

Вътрешни кандидатури

Когато се явяваме на интервю за работа, има много неща, които остават „зад кулисите“ и не можем да повлияем. Възможно е в конкурса да има вътрешен кандидат за позицията, който да бъде разглеждан с приоритет според стандартите на компанията. Дори и да се представим отлично, пак може да не бъдем предпочетени.

Макро-фактори

Нерядко икономически промени, организационни промени или дори текущи събития могат да повлияят на процеса по наемане. Тези макрофактори са често непредвидими и могат да променят динамиката на наемането. Нерядко се случват позиции да бъдат сложени “on hold” (временно спрени) или дори да бъдат замразени, докато компанията разрешава вътрешните си проблеми.

Бюджет за позицията

Ако очакванията ни за заплата са много над бюджета на компанията (а това рядко знаем предварително, защото в повечето случаи не се обявява), можем да бъдем отхвърлени, не защото не сме подходящи, а защото компанията не може да удовлетвори очакванията ни за заплата.

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *