5 причини да направим кариерна промяна

Всички ние имаме моменти в живота, когато си задаваме въпроса: „Имам ли нужда от кариерна промяна?“

Най-честите причини, които провокират хората да направят стъпка в нова посока, са:

Следване на своята мечта

Понякога осъзнаваме, че не сме избрали правилната област за развитие – причината може да е, че на 18 не сме могли обективно да преценим с какво искаме да се занимаваме или не сме имали смелост да следваме страстта си или може би родителите са повлияли избора ни. Осъзнатата кариерна промяна в една зряла възраст обаче може да  е разковничето за нашето професионално удовлетворение.

Ново предизвикателство

Дори да сме били удовлетворени от работата си, компанията и колегите, може да стигнем до точка, където всичко става твърде рутинно, повтарящо се и скучно. Търсенето на нова кариера може да ни предложи интересни предизвикателства и възможност да разнообразим ежедневието си.

Лично развитие и растеж

Ако се стремим към разширяване на уменията си и развитие на личния си потенциал, кариерната промяна може да ни предложи възможности за растеж и обогатяване.

Промяна на ценностите

Приоритетите ни се сменят през различните етапи от живота ни. Онова, което ни е правило щастливи на 20 години, може изобщо да не ни вълнува, когато станем на 30 или 40. Ако ценностите  ни са претърпели трансформация и осъзнаваме, че нашата настояща кариера не отразява тези промени, може да почувстваме нужда от промяна.

Баланс работа-свободно време

Ако изпитваме постоянна умора, бърнаут или усещаме, че постоянно работим и нямаме време за себе си, може да потърсим нова кариера, която ни осигурява повече гъвкавост, свобода и по-малко напрежение. Кариерната промяна може да подобри баланса между работа и свободно време и да увеличи нашето благополучие.

Ако припознаваш някои от тези фактори, може би е време да обмислиш кариерна промяна и да се насочиш към нови хоризонти.

При нужда от подкрепа в процеса на кариерна промяна, може да ми пишеш на mycareer@iskrabankova.com.

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *