6 стъпки за преодоляване на негативната обратна връзка

Когато получим негативна обратна връзка в работата си, обикновено я преживяваме като неуспех или критика към нашата професионална (а понякога и лична) стойност. Това може да доведе до чувство на несигурност, дискомфорт, тъга, гняв или комбинация от нежелани и трудни емоции.

Но не забравяй:

Това не е непременно отражение на твоята стойност като професионалист или човек.

Ако има дори зрънце истина в нея, това може да е ценна възможност за учене и растеж.

Има стъпки, които може да предприемеш, за да се справиш с нея по здравословен начин. Ето кои са те:

Запази спокойствие

Първата реакция на много от нас е да се ядосаме, да я отречем и да се защитим. И въпреки че този тип реакция е съвсем естествена, в разгара на емоцията можем да кажем или направим неща, за които после да съжаляваме.

Помисли: Кой и защо ти я дава?

Има ли той/тя опит и авторитет в тази област? Какво цели с тази обратна връзка? Иска ли да ти помогне да станеш по-добър в това, което правиш? Възможно ли е да има скрити мотиви или предразсъдъци? Възможно ли е да ти отмъщава за нещо старо, но сега да е намерил добър повод да ти „го върне“?

Валидна ли е ?

Вземи един лист хартия, разчертай го на две колони, като отгоре напишеш критиката, а отдолу – в едната колона – „Доказателства, че критиката има основание“, а втората колона – „Доказателства, че критиката няма основание.“ Опитай се обективно да попълниш и двете колони и чак тогава оцени дали има валидни основания. Може да се окаже, че е преувеличена, но все пак има някакво зрънце истина в нея, на което е хубаво да обърнеш внимание.

Какво може да направиш с нея?

Какво можеш да направиш по-различно в бъдеще? Как може да избегнеш същата грешка? Направи си план с конкретни стъпки за промяна – може да включва допълнително обучение, менторство от по-опитни колеги, повече практика. Не забравяй да забелязваш след това и постигнатите подобрения – така ще можеш да видиш напредъка си и да останеш мотивиран/а.

Ами ако е неоснователна?

Може да се защитиш, като обясниш своята гледна точка и представиш подкрепящи факти, запазвайки професионален тон. Ако обаче видиш, че от това няма полза, по-добре не губи енергия и нерви в безсмислен спор. Така само ще задоволиш желанието на другия да те види разстроен/а. Премини към следващата стъпка.

Говори с човек, на когото имаш доверие

Обсъди получената обратна връзка с приятел, колега, кариерен консултант или терапевт, който разбира контекста на твоята работа и може да предложи обективен поглед, а също и емпатия. Това не само че може да ти помогне да прецениш по-ясно валидността на критиката, но и може също да намали нивото ти на стрес, разочарование и обида.

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *