DISC теория на личността

DISC теория на личността

Личностните теории намират голямо приложение в кариерното консултиране. Една от тях, която често използвам в работата с мои клиенти за извеждане на техните работни сили, е DISC теорията на личността. Нейното начало може да бъде проследено до 1928 г., когато Молтън Марстън описва 4 дименсии на личността в своята книга „Емоциите на нормалните хора.“ В края на 1950-те и началото на 1960-те години Д-р Томас Хендриксън, като се основава на теорията на Марстън, разработва за бизнес цели въпросника  „Personal Profile Analysis“ („Анализ на личностен профил“), който и аз използвам в практиката си.

Какво представлява DISC теорията на личността?

DISC e акроним от първите букви на 4-те основни дименсии в теорията: Dominance (доминантност), Influence (влиятелност), Steadiness (постоянство) и Compliance (съобразяване).

Кои са основните личностни дименсии в DISC теорията?

DISC теорията е много лесна за възприемане и едновременно с това – акуратна теория за разбиране на човешкото поведение. Говори се за 4 поведенчески типа, като човек може да проявява частици от всеки тип в различни ситуации, но обикновено един-два са най-консистентно използвани и са доминантни в поведението на човек.

Четирите фактора в теорията са:

Dominance (Доминантност)

Присъщ е за хора, които са ориентирани към постигане на резултати и са мотивирани от властта. Те са предприемчиви, конкуриращи се, твърди, любознателни, директни, пробивни, настойчиви и самоуверени.

Influence (Влиятелност)

Присъщ за хора, които са ориентирани към работа с и чрез хора. Това са хора, които привличат другите към себе си. Те са харизматични, контактни, общителни, красноречиви, убедителни, приятелски настроени, позитивни и доверчиви.

Steadiness (Постоянство)

Присъщ за хора, които са ориентирани към процесите и подпомагането на околните. За тях е много важна сигурността и предвидимостта в средата. Те са постоянстващи, упорити, предпазливи. В същото време – по отношение на взаимоотношенията са внимателни, приветливи, мили, добри слушатели, любезни.

Compliance (Съобразяване)

Присъщ за хора, които са ориентирани към постигане на качество и за които наличието на ред е важно. Това са хора перфекционисти, които имат тенденцията да са систематични, логични, точни, методични, спазващи (и дори създаващи) правилата.

Как се прилага DISC теорията на личността в кариерното консултиране?

Лично аз работя с въпросника на Thomas International – PPA (Personal Profile Analysis). Той е кратък и лесен за попълване (отнема около 8 минути), но дава богата информация за:

  • Какво мотивира човек;
  • Кои са неговите работни сили и в какъв тип среда/работа може най-ефективно да ги приложи;
  • Предпочитан стил за комуникация;
  • Как се държи под напрежение;
  • Как видоизменя поведението си на работното място;
  • Какъв стил на мениджмънт най-добре съответства на неговия профил.

Искаш ли да изследваш себе си с личностния въпросник PPA на Thomas International?

Използването на този въпросник е заложено в програмата „Как да изберем нова кариерна посока?“ Може да се администрира и самостоятелно, по заявка на клиента, но най-добри резултати дава, когато е част от по-обширна програма за самопознание.

………………………….

Ако търсиш подкрепа в откриването на следващата кариерна стъпка и подготовката за интервю за работа, свържи се с мен на mycareer@iskrabankova.com.

Повече за индивидуалните кариерни консултации може да научиш тук.

Мечтай. Сбъдвай. Бъди.

––––––––

Беше ли ти полезно съдържанието на този пост? Ако „да“, натисни „Харесвам“ бутона, за да знам, че има смисъл да продължавам да създавам и качвам съдържание. Писането е самотно занимание и само през споделената обратна връзка се ориентирам кои теми са значими и ценни за хората, които четат постовете ми. Благодаря ти за подкрепата!

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *