Кариера тип "портфолио"

Какво представлява кариерата тип „портфолио“?

Да се развиваш в една кариерна пътека е традиция. Сигурната, стабилна работа в рамките на една компания все още е норма за много хора. За други обаче „9 до 6“ графикът, изпълнен със задълженията само на една позиция, съвсем не кореспондира на темперамента, интересите и предпочитанията им. За тях най-подходящо е да развият т.нар. кариера тип “портфолио“ (“portfolio career”).

Портфолио кариерата е стил на работа, при който човек се занимава с повече от една професионални дейности, които могат да са дори съвсем различни помежду си, като така комбинира разностранни източници на доходи. Може да съчетава работа на пълен и непълен ден, собствен бизнес, консултантска дейност и фрийланс проекти. Централната ос на портфолио кариерата е, че човек сам управлява дейностите, с които се ангажира и времето, което им посвещава.

Кои са предимствата на портфолио кариерата?

  • Ако си на кариерен кръстопът и искаш да опиташ нова дейност, може да я добавиш почасово към настоящата си работа. Така няма да застрашиш сигурния си доход, а в същото време ще тестваш в реална среда идеята си.
  • Ако имаш разностранни интереси, които не можеш да съчетаеш в една работа, може да ги реализираш в отделни бизнес или фрийланс начинания, така че всяко от тях да ти носи доходи и удовлетворение.
  • Имаш по-голяма гъвкавост и свобода в управлението на времето си – кога да работиш и почиваш, къде и как.
  • Постигаш пълноценна себереализация и високи нива на удовлетворение, като използваш различни свои таланти и развиваш потенциала си.
  • Имаш диверсифицирани източници на доходност, което осигурява спокойствие, че ако утре те съкратят или една от нишите, в които работиш, претърпи икономически крах, ще имаш на разположение и други канали за приходи.

Кои са проблемите пред това да развиеш портфолио кариера?

  • Необходима е дисциплина и добро управление на времето, за да можеш да движиш паралелно различни дейности и наистина да изкарваш пари от тях, а не просто да се занимаваш с тях като хобита.
  • Трябва сам/а да намираш клиенти и дейности, които да ти носят доходи. Работейки например като маркетинг експерт към голяма рекламна агенция, притеснението за това от къде ще дойдат клиентите не е твое, а на работодателя, но ако развиваш този свой интерес като фрийланс дейност, то тогава трябва да си проактивен в откриването им.
  • Ако искаш да развиваш бизнес или фрийланс дейност, ще се наложи да се научиш как да се занимаваш със счетоводни документи, данъчни декларации и др., което може да е особено досадно и обезсърчително за хора, които не обичат административната документация.
  • Другите може да не разбират (и приемат) избора ти да се занимаваш с няколко неща. Все още е стандарт човек да има една сигурна, стабилна работа и в очите на близките ти може да изглеждаш като неулегнал човек, който не може да реши какво иска да прави.

Бъдещи тенденции

Кариерата тип „портфолио“ като стил на работа набра сила покрай пандемията, която остави много хора без стандартната работа на пълен работен ден и ги предизвика да търсят различни източници на доходи, използвайки уменията и експертизите, които са натрупали през годините. И макар пандемията да отшумява, тенденцията към преоценка на кариерното развитие се запазва. Много хора вече не искат да бъдат ограничени само в една позиция, а да експериментират с различни свои таланти и влечения. В същото време пазарът на труда е все по-отворен към наемането на гъвкава работна сила и така интересите на хората се срещат с тези на бизнеса, осигурявайки и на двете страни повече възможности за развитие.

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *