Чудиш ли се на всяко интервю какви въпроси да зададеш, когато те попитат в края на разговора?

Като HR специалист най-често съм чувала отговори от кандидатите „Ами, не, нямам. Вие всичко обяснихте“ или „Не се сещам в момента.“ Нормално е да сме притеснени на интервю и дори и да имаме въпроси, да не посмеем да ги зададем или просто да „изскочат“ от ума ни. Затова можем да си набележим няколко, които да си припомняме преди да влезнем на интервюто и да не пропускаме тази златна възможност.

Това, което най-често повтарям на клиентите си, е, че интервютата са двупосочна улица. Не трябва да си мислим, че само работодателят има право да ни пита; ние също можем и трябва да задаваме въпроси, за да преценим дали ние искаме да станем част от тази компания. Колкото повече неща разберем за позицията, екипа, мениджъра, политиките в компанията, толкова по-обективно можем да преценим дали искаме да се присъединим.

Може ли да ми разкажете как протича един работен ден/работна седмица?

Цел на въпроса: Разбираш каква точно е работата, ако не ти се е изяснило в представянето до този момент. Подтиква интервюиращия да влезе в конкретиката на работния ден/седмица вместо да говори общи приказки.

Кое е най-голямото предизвикателство в тази позиция?

Цел на въпроса: Доуточняваш какво включва работата и потенциалните трудности, които предстоят. Получаваш индикации за евентуалните проблеми, с които ще се сблъскаш.

Какъв е профилът на успешния кандидат за тази позиция?

Цел на въпроса: Разбираш какви качества, умения и знания се търсят. Може да използваш възможността, след като ги представят, много сбито да реферираш към своите силни страни, които се съотнасят с позицията.

Има ли формална система за атестация на персонала и на какво държите най-много?

Цел на въпроса: Ще се ориентираш дали ценят доброто представяне, как го разпознават и награждават. Избягвай да питаш директно „Какви са възможностите за развитие?“ Някои мениджъри се опасяват, че ще използваш позицията, по която кандидатстваш, просто като трамплин да се преместиш на по-висока/интересна роля в компанията.

Може ли да ми разкажете повече за структурата на екипа и компанията?

Цел на въпроса: Помага да се ориентираш дали има много отдели, място за растеж в рамките на отдела или компанията и т.н.

На Вас какво най-много Ви харесва в компанията?

Цел на въпроса: Научаваш повече за обстановката в компанията. Нормално е интервюиращите да не споделят в открит текст недоволствата си, но може да усетиш дали са ентусиазирани да работят в тази компания или не. Ако им харесва в компанията, е по-вероятно да навлезнат в конкретика – какво точно им допада и защо.

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *