Как да споделим с близките си, че ще правим кариерна промяна?

Обикновено да стигнем до решение за промяна е дълъг и труден път, изпълнен с много амбивалентност, съмнения, неувереност и страх. Често смятаме, че в момента, в който все пак вземем решение, ще ни олекне и ще продължим бодро напред.

Истината обаче е, че има още една стъпка – да споделим с близките си хора. Възможно е да са много радостни и подкрепящи, но нерядко те могат да се окажат скептични – идеята да им се стори прибързана, решението – необосновано, рискът – твърде голям. Ако сме във връзка, партньорът ни може да се притеснява за потенциален спад в доходите за семейството в резултат на промяната. Родителите ни пък обикновено имат много ниска толерантност към риска, защото искат да са сигурни, че всичко с нас ще е наред, а кариерната промяна винаги крие голяма доза неизвестност.

Ето как да подходиш и да се подготвиш за предстоящите разговори:

Избери подходящия човек, с когото първо да споделиш:

Важно е да си сигурен/на, че първият човек, на когото ще съобщиш решението си, ще те подкрепи. Така ще затвърдиш увереността си и ще се справиш по-лесно със следващите разговори. По презумпция приемаме, че първо ще кажем на партньора или родителите си, но те могат да са много пряко засегнати от решението ни (и то по негативен начин) и съвсем да не реагират с радостни възклицания. Помисли кой от твоето обкръжение е най-вероятно да ти гласува подкрепа, сподели с него/нея и след това премини към следващите разговори.

Планирай най-важното, което да кажеш:

Определи ключовите моменти в кариерния си път, които искаш да споделиш, какво е довело до решението ти и помисли как да обясниш причините за промяната по начин, който е лесен за разбиране. Подготовката ще ти помогне да си по-убедителен/на и да отговориш на възможни въпроси или притеснения, които е вероятно да възникнат по време на разговора.

Подготви се за и за негативни реакции:

Нормално е да има хора, които може да не разберат твоята мотивация за промяна. Важно е да си готов/а да ги изслушаш и да се подготвиш с аргументи, с които да адресираш техните страхове и притеснения. Ти може да си готов/а да напуснеш работа и да запишеш курс за преквалификация, но близките може изобщо да не намират това решение за разумно и оправдано. Опитай се да влезнеш „в техните обувки“ и да помислиш от какво имат нужда, за да ги спечелиш за каузата си.

Предай своя ентусиазъм и страст към новата работа:

Покажи колко се вълнуваш от новите възможности и предизвикателства, които те очакват. Сподели защо тази промяна е важна за теб и как тя ще допринесе за твоето професионално и личностно развитие. Когато близките видят твоето искрено желание за растеж и страст към себереализация, те по-лесно ще разберат и подкрепят твоето решение.

Покажи, че си сериозен/на в решението си:

Много хора са недоволни от работата си и „флиртуват“ с идеята за промяна, но съвсем не всички предприемат действия. Намери начин да докажеш на своите близки, че сериозно си обмислил промяната. Подчертай, че това не е импулсивно решение, а внимателно планиран преход и сподели повече за конкретната последователност от стъпки, които ще предприемеш.

Комуникирай ясно към другите:

Когато споделяш със своите близки, ясно комуникирай дали просто ги уведомяваш, търсиш някаква подкрепа (емоционална, финансова, битова…) или искаш съвет. Важно е другите да разберат каква е тяхната роля в твоето решение и дали се очаква да предприемат някакви действия.

В заключение:

Когато споделяш своето решение за кариерна промяна с близките, бъди откровен/а и подготвен/а да обясниш мотивите си и как това ще се отрази на теб и на тях. Тяхната реакция може да е различна, но твоята увереност и яснота в комуникацията ще помогнат да преодолееш всякакви предизвикателства. Това е важна стъпка в твоя път към нови професионални хоризонти.

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *